På folkemøtet i Elverum ble det tydeliggjort at stortingsrepresentantene fra de nevnte partiene, samt Sp, ikke hadde fått med seg de landbrukspolitiske signalene Innlandet fylke ønsket å gi til jordbruksforhandlingene.

Vi tror det kommer av at signalene var så mange at de lett blir oppfattet som del av en lang smørbrødliste hvor en ikke er tydelig nok i prioriteringene.

For Rødt og MDG er det viktig å fremheve tydelig de store utmarksressursene vi har og som må nyttes bedre, det er det beitedyra som kan gjøre. I dag er det enklere og rimeligere å fore ku, geit og sau på korn enn å utnytte ressursene vi har i skog og fjell.

For Innlandet er det viktig å legge til rette for at norsk matproduksjon skal være en sentral del av beredskapstenkningen og synliggjøre hvordan vi kan bli mer sjølforsynt når vi utnytter de naturressursene vi har.

Innlandet har svært store og viktige utmarksressurser. Vi vil ha kraftige virkemidler for å få opp produksjonen og kvaliteten på norskprodusert mat, både til dyr og mennesker.

Det betyr fornuftig bruk av toll, riktig stimulering av produksjonsmetoder i jordbruksavtalen og viktigst av alt; et jordbruksoppgjør som tetter inntektsgapet mellom bønder og andre yrkesgrupper nå.

Skal vi bedre beredskapen og øke sjølforsyninga må vi betale mer for matproduksjonen, enten via skatteseddelen eller via prisen på produkt i butikk. Vi pålegger bøndene ett stor samfunnsansvar og det må storsamfunnet være villig til å betale for.