Barnehageloven (2005) sier: «Bemanningen må være tilstrekkelig til at personalet kan drive en tilfredsstillende pedagogisk virksomhet. Barnehagen skal minst ha én ansatt per tre barn når barna er under tre år og én ansatt per seks barn når barna er over tre år» (§26).

Vi ønsker å øke grunnbemanningen slik at den er lik uansett om barnet er under eller over tre år, altså én ansatt per tre barn.

Dette mener vi vil føre til et mer likeverdig og godt barnehagetilbud til alle barnehagebarn, uavhengig av alder. Vi vil gjøre det enklere for alle ansatte å se hvert enkelt barn og følge dem opp på en god måte.

Åpningstidene i barnehagene er ofte 07.00-17.00, og personalet går i vaktsystem. Derfor er det kun få timer daglig at alle er på jobb samtidig.

I løpet av disse timene skal pauser avvikles, planleggingstid og møter gjennomføres, og oppgaver som ikke innbefatter samvær med barna utføres. Det betyr at alle ansatte ikke er sammen med barna samtidig, store deler av dagen.

Forskning viser til at ansattes kunnskap om barn er blant de viktigste faktorene for kvaliteten på barnehagetilbudet (f.eks Bjørnestad & Samuelsson, 2012; Nielsen, Tiftikci & Larsen, 2013). Flere ansatte vil gi mer tid til faglig utvikling.

Barn fortjener at vi tar gode avgjørelser på deres vegne. Vi trenger nok øyne til å se, nok fang å søke trygghet i, nok hender til å hjelpe. Det trengs bedre grunnbemanning så ansatte kan observere, vurdere, veilede og støtte.

Ringsaker Arbeiderparti har derfor sendt inn følgende forslag til Innlandet Arbeiderparti: Grunnbemanningen i barnehagen bør økes slik at det er én ansatt per tre barn uavhengig av barnets alder.

Vi jobber for at dette skal bli Arbeiderparti-politikk!