«Lanseringen av klimamelk og framtidsmelk er dråpen som får begeret til å renne over for meg», skriver Sissel Haugslien i et debattinnlegg i Hamar Arbeiderblad.

Hun uttrykker skepsis over at TINE har lansert Fremtidsmelk – melk laget med lavere klimagassutslipp. Hauslien skriver blant annet: «det er i hvert fall ikke noe helseaspekt i disse produktene. Verken for folk eller dyr».

Les også

Er det ingen voksne i dette landet?


Vi kunne ikke vært mer uenig. TINE Fremtidsmelk er ikke farlig for verken folk eller kyr.

Først: TINE har lenge vært i bresjen på arbeidet med metanhemmere.

Men når det gjelder fôret vi nå bruker i vårt prosjekt MetanHUB, Bovaer, er det gjennomført omfattende forskning og utarbeidet grundig dokumentasjon på dette over mange år i mange land, og av uavhengige forskningsinstitusjoner.

Det er bra for miljøet. Og for deg og meg.

Konklusjonen er krystallklar: Dette fôret er helt trygt å bruke, og TINE hadde selvfølgelig ikke gitt noe til kua, dersom det var den minste risiko for at dette kunne påvirke melka, kua eller dyrevelferden negativt.

Det er tross alt melka, «det hvite gullet» vårt - vi snakker om her.

TINE Fremtidsmelk er så langt melk fra Kjos gård på Jessheim. Her får kuene et skreddersydd fôr, som bidrar til å redusere mengden metan som produseres i magen til kua.

Dette er en del av et stort forskningsprosjekt, MetanHub, som går på tvers av hele landbruksnæringen, med støtte fra regjeringen.

Så - vi gjør ikke dette bare for å kaste oss på en «samfunnstrend», som Haugslien hevder. Landbruksnæringen har forpliktet seg til å redusere klimagassutslippene med fem millioner tonn CO2 innen 2030.

Og det er bare å erkjenne at metanutslipp står for en betydelig andel av utslippet fra norsk melk- og kjøttproduksjon. Klarer man å redusere metanutslippet fra alle drøvtyggere – vil det kunne gi en betydelig klimagevinst – ja, målet er opp mot 30 prosent.

Og så jobber TINE selvsagt med bærekraft i alle deler av verdikjeden, enten det er snakk om å øke norskandelen i fôret enda mer, god dyrehelse (friske kyr har mindre utslipp) og overgang til fornybar energi både på industri- og transportsiden.

For oss er fremtidsmelka ett av flere viktige ledd i arbeidet med å skape verdens mest bærekraftige melkeproduksjon.

Så er vi helt enige i at det er sunt å være skeptisk, særlig når det handler om maten vi spiser - og det kyrne våre spiser.

Og vi liker å bli utfordret. Men å gi kua en teskje metanhemmere i fôret, er ikke å «føkke med et naturprodukt», som Haugslien skriver i sitt debattinnlegg.

I dette tilfellet har man forsket seg fram til et spesialfôr som består av bestanddeler som finnes naturlig blant annet i gress og bladgrønnsaker.

Fôret spiller på lag med de naturlige prosessene som allerede skjer i fordøyelsen til en drøvtygger. Kua kan ellers beite og spise gress på akkurat samme måte som før, men med et lavere utslipp av metan. Ikke får dyret kolikksmerter eller raper mindre, heller.

Metanhemmeren er basert på omfattende dokumentasjon og godkjent som fôrtilskudd av både EUs mattrygghetsorgan EFSA og av Mattilsynet.

Melk er uansett en naturlig råvare, og inneholder mange viktige næringsstoffer kroppen trenger.Fremtidsmelka er intet unntak, og inneholder akkurat det samme gode innholdet som vanlig melk. Bare med lavere klimagassutslipp.

Det er bra for miljøet. Og for deg og meg.