Jeg er er glad i mennesker som er der for andre mennesker uten å forvente noe tilbake. Deres innsats varmer langt inn i hjerteroten.

Gjennom hele frivillighetens år 2022 har vi feiret frivilligheten og ikke minst frivillige. Vi har feiret dem for den fantastiske innsatsen de gjør for andre.

Av samfunnets tre pilarer; frivillig sektor, offentlig sektor og privat sektor er det frivillig sektor som virkelig binder oss sammen. I en tid med krig i Europa og økt uro og splittelse i samfunnet er frivillige der og skaper trygghet for oss alle.

Hva hadde Hamar og andre lokalsamfunn vært uten innsatsen til frivillige?

Vi møter dem i FAU hvor de engasjerer seg for barna i skoler og barnehager, i redningsaksjoner, på telefonen hvor de har tid til å lytte når noen trenger en å snakke med, på arenaene for dem som driver med idrett og kultur, på institusjonene hvor de skaper glede og trivsel, på butikken hvor de handler for dem som ikke klarer å handle selv.

Hva hadde Hamar vært uten dem som organiserer køen når vi skal få vaksine, uten dem som rydder stiene for oss før vi går på tur, uten dem som står på i velforeninger og skaper lokalt samhold, uten dem som går ute på natten i gul vest for å gjøre byen tryggere for ungdom?

Nå i høst har vi også sett hvor viktig innsatsen fra dem som skaffer mat og deler ut til alle som selv ikke har råd til å skaffe seg det de trenger å spise. Listen over hva frivillige engasjerer seg i for andre mennesker gjennom organisert og uorganisert aktiviteter er nesten uendelig lang.

Den organiserte delen av frivilligheten eksisterer ikke i et vakuum. Den er avhengig av å få økonomisk støtte fra privat sektor som raust stiller opp og den er avhengig av gode rammebetingelser og forutsigbarhet fra offentlig sektor.

Tilbake får hele Hamar et varmt og inkluderende samfunn hvor mennesker både ønsker og har mulighet til å være der for andre mennesker. Som politiker har vi et ansvar for at vi skaper et samfunn hvor flere ønsker og har mulighet til å bli frivillig i årene som kommer.

Hva hadde Hamar vært uten dem som organiserer køen når vi skal få vaksine, uten dem som rydder stiene for oss før vi går på tur, uten dem som står på i velforeninger og skaper lokalt samhold, uten dem som går ute på natten i gul vest for å gjøre byen tryggere for ungdom?

Erling Behrens

Frivilligheten er selve ryggraden i Hamar. Det er de frivillige som vet hvor skoen trykker og hva som skal til for å gjøre hverdagen bedre for Hamarsinger.

Heldigvis tar ikke den frivillige innsatsen slutt selv om frivillighetens år nå takker for seg.

Tusen takk for innsatsen til alle dere som legger ned time etter time for andre uten å forvente noe tilbake. Med deres fantastiske innsats i tankene kan vi igjen ønske hverandre et nytt år!