Mange hadde planlagt reise og utveksling i løpet av disse årene, og ca. like mange fikk dermed planene sine vendt om.

Vi vet også ut ifra søkertallene til høyere utdanning disse årene, at mange unge hadde planlagt å reise istedenfor å studere, men at en stor andel heller valgte å studere ettersom grensene var stengt, og mulighetene innskrenket. Nå er vi endelig kommet dit at reising ikke lenger hovedsakelig handler om smitte, coronapass og innreisekarantene.

Blant all ungdom i landet er det vanligvis ca. 1 av 5 som tar ett eller to “friår” etter videregående. Hvorfor mange ofte kaller det friår, kan det stilles spørsmål ved, da de aller fleste bruker disse årene på alt annet fri.

Det være seg jobb, ta opp fag, reising, folkehøyskole eller å lære språk for eksempel. Det er dermed mye som er verdt å bruke tid på, som har mange fordeler videre.

Tidligere har det å reise på landbruksutveksling vært nært knyttet til Norges Bygdeungdomslag (NBU). Fram til 2015 samarbeidet NBU tett med en organisasjon kalt IAEA AgriVenture Norge, som ikke lenger er i drift.

Dette var en organisasjon som sendte norsk ungdom ut til blant annet Canada, USA, New Zealand og Australia for å jobbe.

Selv om IAEA ikke lenger drives, betyr ikke det at det er en komplisert prosess for å reise og jobbe i utlandet. Det finnes ulike andre organisasjoner, samt utallige facebook-grupper og andre forbindelser.

Mange produksjoner i slike land belager deler av driften sin på å få tak i utenlandske arbeidere i sesong, noe vi også er kjent med i for eksempel jordbærproduksjon i Norge.

I Hedmark Bygdeungdomslag er vi flere som de siste årene har reist for å jobbe og se hva verden har å by på. Dette har virkelig gjort oss mange erfaringer rikere.

Skal vi se nærmere på de mange fordelene, kan det trekkes frem at man lærer veldig mye om seg selv, og vokser som person. Man får andre perspektiver på verden, og blir mer åpen for nye måter å se og gjøre ting på.

Man får også et fortrinn med en CV som skiller seg ut i mengden, og vil ha en litt annen type erfaring enn de fleste. Signalene man sender ut til eventuelle arbeidsgivere er at man ikke er redd for en utfordring, og at man er selvstendig. Dette gjelder all type utveksling, både arbeidsutveksling, og utveksling knyttet til skole/studier.

Vi i Hedmark Bygdeungdomslag oppfordrer alle til å prøve en form for utveksling, gjerne arbeidsutveksling, fordi man får opplevelser og minner for livet, som virkelig er verdt det.

Se muligheter heller enn begrensninger, og tørr å ta utradisjonelle valg!

Vi håper at alle som vurderer dette, virkelig går for det! Husk, det er bedre å angre på noe man har gjort, enn å angre på alt det man ikke gjorde.