Utover et landskap med over 1 million pensjonister – som skal kjenne på trygghet, verdighet og meningen med livet og kunne ha likeverdig kjøpekraft.

Ja til hva? Bolig, helse, trygghet og nok og riktig ernæring. Må man til det skritt å måtte ha folkeavstemninger for enkelte grupper mennesker – ved viktige og bindende avgjørelser, der prioritering i statsbudsjett gjelder? Siste folkeavstemning i Innlandet fylkeskommune ble en dårlig erfaring, der Innlandet fylkesting satte strek over demokratiet og overkjørte flertallet. Innlandet ble endelig i stedet for Oppland og Hedmark. Vi glemmer ikke dette.

Vi er f.eks. opptatt av å få til en bedre ordning fra Husbanken til unge voksne som blir syke. Og, hva med støtte til ominnredning i hjemmet – f.eks. lettvegger – for å forenkle nødvendig behov/endring? Det skal være et individuelt tilpasset tilbud og ikke en sykehjemsplass. I samme slengen er det viktig å påpeke at vi ønsker et redusert krav til egenkapital ved kjøp av bolig for førstegangsetablerere. Og som om ikke det var nok – for det er det heller ikke – så vil vi at det bygges nok boliger med et prisnivå som gjør at både unge, aleneboende, funksjonshemmede og minstepensjonister har mulighet til å bo der. Med billigere energi – som solceller f.eks.? Vi mener at etablering av solcellepaneler i kommuner, gjerne etablert av private, er viktig. Såpass viktig i min egen bokommune – at jeg la frem vårt forslag om solceller som 1 av 12 verbalforslag til budsjett 2023. Kanskje var det et parti til med meg – Ap, SP, Frp og SV stemte imot. Men flere av motstanderne snakker nå om solceller. Hvorfor stemte de ned verbalforslaget om å undersøke da?

Det er mange grunner til at vi er opptatt av jobben et eldreombud skulle hatt på nasjonalt nivå. Eldreombudet blir ikke arbeidsledig med en eldrebølge, og ville mottatt forslag fra oss om å styrke en bedre folkehelse, og la de som er heldige å ha passert 70 år prioriteres bedre. Prioriteringsdebatten må komme! Vil det ikke ellers fremstå som meningsløst å forske på medisin for å forlenge menneskers liv? Dit, men ikke over prioriteringsgrensa liksom. Hva med helsestasjon for eldre, et flott eksempel i takt med terrenget med økt antall eldre. Innsikt i eldres behov, er avgjørende. De skal ikke bare kommanderes til egen planlegging, slik Ap foreslo. Minister Kjerkol uttrykte at hun var lei ordet dugnad og ikke ville være en koronaminister. Helseminister Kjerkol: – Jeg vil ikke være koronaminister – VG. Hun vil heller ikke være en «eldreminister»? Regjeringen fjernet eldreombudet i møte med eldrebølgen. Var ministeren lei av disse også?

Vi har vyer – vi tror Pensjonistpartiet kan utgjøre en vesentlig forskjell i kommuner og fylker, og samtidig ivareta den norske kulturarven – som disse eldre er de stolte tradisjonsbærerne av.