Skolehverdagen på Brumunddal ungdomsskole er fra klokka 8.30 til 14.00. Ungdom fra Nes vil få en lang skoledag, der transport på buss vil utgjøre omkring tre timer av hverdagen. Ekstra tid på å skifte buss og ekstra busstid til Brumunddal vil være 1,5 time ekstra pr dag hvis dette skjer. Lekser skal gjøres når de har kommet hjem.

Nes er rik på fritidsaktiviteter gjennom Nes Sportklubb, Nes friteater, Røde Kors og musikk-korps. Barn og ungdom har stor glede av det som skjer.

Dette er med på å berike sosial omgang for barna våre her på Nes. Barn og ungdom blir introdusert for idrett som hobby. Det gjør at de holder seg i god fysisk form gjennom deltagelse i Nes Sportsklubb innen turn, innebandy, håndball, fotball og ski. Med redusert tid per dag, så vil «tidsklemma» gjøre det vanskeligere å kunne delta i disse sunne interessene.

Utpå Nes er alle med som tilskuere, både foreldre, besteforeldre, tanter og onkler og naboer. Som på tribunen i Flåklypa Grand Prix heier vi på alle. Dette er en sosial tribune der vi møter kjente og ukjente. Dette gjør at alle snakker med alle og virker som en sosial «armering» for bygda.

På skolen lærer også barna om å ta vare på natur og miljø, bærekraft, sørge for at moder jord fortsatt kan eksistere og gi fremtidsrettet gode eksistensforhold. Vi voksne må også følge prinsippene i hva vi sier og gjør. Vi må ta bærekraftige valg når vi planlegger lokalsamfunn og skoler. Lokale avgjørelser er viktige.

Vi må alle bidra, og «mange bekker små blir til ei stor elv». Hva koster det ekstra for natur og miljø at 150 barn sitter på en buss 1,5 time ekstra pr dag i ett år, i økt CO2- forbruk? Alene for buss per år vil dette bli omkring 85 tonn for EN skolegrend i EN kommune i ETT fylke av hele NORGE. Vi kan alltids lage et regnestykke og vinkle svaret slik man ønsker dette.

Skylappene må av, for å se merverdien Nes ungdomsskole gir barn og ungdom, og alle oss andre på Nes.