Årsaken er at regjeringen har avviklet fritt behandlingsvalg, uten å erstatte ordningen med anbud, en overgangsordning eller andre løsninger.

Resultatet er at ingen nye pasienter har kunnet bli henvist til Vangseter i år. Da er det umulig å opprettholde driften. Vangseter selv skriver på sine nettsider: «Vi er en av flere private aktører som må ta konsekvensene av den politiske beslutningen som er gjort.»

For over 10.000 rusavhengige gjennom de siste 36 år, har Vangseter vært deres redning. Men nå er det altså slutt. Det er ubegripelig trist og helt uforståelig.

Ordningen med fritt behandlingsvalg har fra den ble etablert i 2015 til 2021 blitt benyttet av 63.969 pasienter, altså nærmere 10.000 personer i året.

Mange tusen av disse trengte rusbehandling eller psykisk helsehjelp. Mennesker som fortjener muligheten til å få bestemme over egen behandling – og ikke minst få rask behandling slik mange av disse virkelig har behov for.

Disse menneskene har man nå fratatt muligheten til å velge annerledes – med mindre de kan betale for det av egen lomme. Det er en todeling av helsetjenesten som ikke er akseptabelt.

I en tid hvor helsekøene øker, bør vi ta i bruk alle gode krefter i velferdstilbudet. Og for å gi rusavhengige et best mulig tilbud, bør vi ha et mangfold av alternativer å velge mellom. Da blir det helt feil å fase ut tilbud som Vangseter - bare fordi de er eid av private, og ikke av Staten.

Dette er enda et eksempel på hvordan regjeringen setter systemet foran mennesket. Til tross for mange protester fra rødgrønne lokal- og fylkespolitikere velger man å ofre enkeltskjebner på ideologiens skafott.

Høyre vil sikre pasientenes rett til valgfrihet, og derfor vil vi ha fritt behandlingsvalg!