Snikinnføringen av VAR (video assistant referee, «videohjelpedommer») har ødelagt mye av gleden og lidenskapen ved å gå på fotballkamp og heie fram laget sitt i eliteserien.

Når tilskuerne ikke kan vite om det de ser faktisk skjer, og noen i et rom på en annen kant av landet endrer dommeravgjørelser og annullerer skåringer uforklarlig, uten at folket på tribunen informeres eller får se de avgjørende bildene på storskjermen; hva skal VAR da være godt for? Absolutt ingen ting.

Det skåres mål, og dommeren signaliserer for skåring. Assistentdommeren har ingen innvendinger. Supporterne gleder seg og jubler og feirer og lever i nuet. Spillerne jubler. Så tar dommeren hånda til øret mens han stirrer konsentrert tomt ut i luften.

VAR strider mot fotballens natur. VAR er ikke kommet for å bli; VAR er kommet for å dø.

Dette er i år blitt et signal om at målet skal annulleres om noen minutter. Målfeiringen må derfor opphøre straks. Det skal tegnes digitale streker i VAR-rommet. Fotballkampen avbrytes og settes på vent.

Videohjelpedommeren og hans medhjelpere gjør nå beregninger på høyt vitenskapelig nivå. De gransker videobilder av ymse kvalitet fra tvilsomme vinkler, om det var offside eller ei.

De finner på utrolig vis fram til det helt nøyaktige øyeblikket for treffpunktet på ballen som ble slått i retning målskåreren. Her er hvert millisekund av videobildene avgjørende for beslutningen som skal treffes. Spillere beveger seg raskt. Et tidels sekund fram eller tilbake medfører flere centimeters flytting av offside-streken, kanskje desimeter.

Men videohjelpedommerteamet har tydeligvis det ypperste av beregningsverktøy tilgjengelig, for de kan med skråsikkerhet fastslå at «det var en centimeters offside» og meddele dette til dommeren, som fortsatt står i midtsirkelen med hånda på øret, og han annuller så skåringen, som han først har godkjent, ved å vise det grusomme VAR-tegnet, og supporterne til det andre laget kan juble, som om de plutselig har skåret!

Med hånlige flir og i sitt sinn hellig overbeviste om at det selvfølgelig var offside, for VAR har jo undersøkt saken og funnet fram til sannheten.

Dette er en stor misforståelse. Rett og slett bløff. VAR har ikke tilgang til den objektive sannheten! Folka i VAR-bua mener og synser og bedriver skjønnsmessige vurderinger og bedømmelser, akkurat som dommeren på banen.

Når politiet holder fartskontroll, bøtelegges ikke bilister som kjører i 61 km/t i 60-sonen. Det trekkes fra noen prosenter i feilmargin. Er det tvil, straffes bilistene ikke. Det er ikke kun enten eller. Det er også et kanskje.

VAR gjør ikke fotballen mer rettferdig. Til det er spillet for sammensatt og basert på for mye dommerskjønn. Det finnes ingen fasit for hva som er absolutt rett og galt ut ifra spillets reglement. Her ligger jo hovedårsaken til den gode, gamle fotballens enorme suksess og engasjement blant folk gjennom århundrer.

Så må man bare spørre seg hvorfor det er bestemt at VAR ikke skal gripe inn mot åpenbare holdinger i straffefeltet på dødball og lange innkast, soleklart feilaktige idømte cornere, filming og annen sabotasje? Hvorfor har man fått helt oppheng i å lete med lys og lykte etter marginale offsider for å annullere flotte skåringer?

Dette assisterer jo ikke dommeren på noen som helst måte og gjør ikke spillet mer rettferdig, og supporternes innlevelse i fotballkampen dør sakte, men sikkert ut.

Dynamikken i kampen forsvinner hver gang VAR blander seg inn og skal mene noe. Og så legges det etterpå ikke til nok tilleggstid for å kompensere for minuttene VAR stjal fra fotballkampen underveis.

I 1987 ble det innført straffesparkkonkurranse ved uavgjort sluttresultat i eliteserien, fordi delegatene på fotballtinget ikke sto opp tidlig nok til å rekke første sak den morgenen. Ordningen måtte selvsagt avvikles året etter.

Golden Goal ble innført, men avviklet etter kort tid. Ingen ville ha det. Nå er VAR snikinnført av Norges Fotballforbund uten at klubbdemokratiene fikk delta i prosessen. Supportere flest vil absolutt ikke ha dette.

Dersom mållinjeteknologi var på plass og fotballkampene ble spilt med sekretariat og tidtaker og effektiv spilletid, kunne VAR fungert på et slags vis. Men da snakker vi plutselig om en helt annen idrett. Videodømming fungerer nettopp derfor ganske greit i ishockey.

Ennå har ingen norsk fotballdommer, og svært få spillere og trenere, uttalt seg negativt om VAR. Det er veldig rart. Har de fått munnkurv? De fleste klubbene er også mystisk vage i uttalelsene sine, og lederne mumler helst noe om at «VAR er kommet for å bli», uten å kunne forklare hvorfor det.

VAR strider mot fotballens natur. VAR er ikke kommet for å bli; VAR er kommet for å dø.