For første gang på flere år har vi enn så lenge hatt en stabil og kald vinter. Den begynte alt i november.

Nå ligger Mjøsa drivende hvit over alt, og det ligger an til mye aktivitet på innlandshavet. Den offisielle datoen for når det ble is stort sett over det hele ble satt til 8. januar. Det er veldig tidlig, og bare noen ganger før har det blitt is så tidlig i januar.

Vinteren i år er så langt uvant for mange, særlig for den yngre garde. Helt siden kulda satte inn i november har vi ikke hatt en eneste skikkelig kakelinne på Hedmarken fram til nå.

Og for første gang på flere år kan vi spenne på oss skia ved husveggen og fyke av gårde.

Januar i år har vært kald – veldig kald. Når litt over første halvdel av måneden er unnagjort ligger den an til å bli like kald som rekordvinteren 2010. Laveste temperatur på Nes ble målt til -29,4 grader 16. januar.

Snø har vi, men ikke mye. Det hører til sjeldenhetene at det er mer snø både i Oslo og i Bergen på denne tida av året. Når vi snakker om snø er det Sørlandet og Sør-Vestlandet som har fått det med enorme mengder som har skapt store problemer for de reisende.

I Bergen er snødybden 38 cm, det er bemerkelsesverdig mye. I Oslo er det 43 centimeter snø, og på Nes er det bare 34 centimeter. Som regel er det mer snø på Hamar og Hedmarken på denne tida, men slik er det ikke i år.

Men så varsles det væromslag. Etter all kulden ligger det an til både varmegrader og snø og kanskje regn i lavlandet. Det kan bli en helt annen værhistorie.