Det er helt rett av Ap og Sp å innføre en mer rettferdig beskatning av laksebedriftene. Landsmøtene i Høyre og Frp har gjort kampen mot lakseskatt til sin hovedsak.

På Ap-landsmøtet brukes pengene i stedet til sterkere velferdsstat og bedre sykehus. Dét er et godt politisk valg.

Regjeringen gjør nå det som burde vært gjort for mange år siden: Innfører en mer rettferdig beskatning av de store laksebedriftene. Dette er bedrifter som over tid har tjent milliardverdier på å bruke våre felles naturressurser – uten å betale for det.

En av grunnene til at vi kan styrke sykehusene, er nettopp at de rikeste nå bidrar med mer.

Bjørn Jarle Røberg-Larsen, Fylkessekretær, Innlandet Arbeiderparti

«Den som har den sterkeste ryggen skal bære den tyngste børen» har vært en ledetråd for Arbeiderpartiet gjennom hele partiets levetid. Der skiller vi oss tydelig fra partiene på høyresiden.

Høyre og Frp er mest opptatt av at laksemilliardærene skal bli enda rikere, Arbeiderpartiet er opptatt av at rikdom skapt på fellesskapets ressurser også må komme fellesskapet til gode.

I Ap heier vi på alle som skaper arbeidsplasser, verdier og eksportinntekter for Norge. Laksenæringen er flinke til det. Det er bra. Og vi ikke bare heier på dem - vi fører en politikk som legger til rette for at de skal lykkes. Samtidig mener vi at som samfunn må omfordele på en måte som løfter alle.

Det er der vi som er sosialdemokrater skiller oss fra høyresiden. Vi vil skape OG dele. Det er den samfunnsmodellen som har gjort at Norge er et av verdens beste land å leve i – og et landene i verden det er lettest å lykkes i.

Under Ap-regjeringer har myndighetene lagt til rette for å skape, og samtidig dele. At Norge er et land med små forskjeller har gjort at vi også et land med store muligheter – for alle.

Dét i motsetning til mange av de landene som har rendyrket samfunnsmodellen som Høyre og Frp har tatt til orde for: Lavest mulig skatter, minst mulig bidrag fra de pengesterke og at velferdsstaten skal trekke seg tilbake.

Forrige regjering kuttet systematisk hos de som hadde minst, og ga til de som hadde mest. Unger med synsavvik og bittfeil fikk fjernet brillestøtte og støtte til tannregulering – mens de rikeste i samfunnet fikk lavere skatt.

Alvorlig kreftsyke og brannskadde mistet gratis fysioterapi og cøliakere fikk kraftige kutt i støtten til fordyret kosthold – mens Høyre og Frp senket formuesskatten for mangemillionærer og milliardærer. Nå styrker Ap-regjeringen fellesskapet, løfter de svakeste og omfordeler fra de som har mye til de som har lite. Slik bygger vi et solidarisk samfunn.

Dette er kjernen i debatten om lakseskatt. Skal vi skape og dele? Eller skal de rikeste blant oss slett ikke dele?

Like før Ap-landsmøtet kom nyheten: Regjeringen gir 6,5 milliarder mer til sykehusene i år. Det gir bedre helsebehandling for alle, og styrker vår felles velferd.

En av grunnene til at vi kan styrke sykehusene, er nettopp at de rikeste nå bidrar med mer – f.eks. gjennom lakseskatten. Når Høyre og Frp velger bort grunnrenteskatt på oppdrettslaks, blir det mindre penger til sykehus og til en sterkere velferdsstat for alle.

Etter mitt syn er dette helt riktig av Ap og Sp. Åtte år med Høyre og Frp har økt forskjellene, redusert mulighetene for vanlige folk og bidratt til svekket finansiering av velferden.

Når Høyres og Frps landsmøter så tydelig sier nei til at svært rike lakseoppdrettere skal bidra til fellesskapet gjennom en rettferdig grunnrenteskatt, er jeg glad for at Arbeiderpartiets landsmøte har et helt annet fokus: Skape mer, styrke velferden og fordele rettferdig.