Det offentlige Klimautvalget 2050 har laget en utmerket rapport; Omstilling til lavutslipp, som alle bør lese. Utvalget sier tydelig at Norge må stanse all leting etter mer olje og gass inntil en har utredet avslutningen av norsk oljevirksomhet.

Det internasjonale energibyrået IEA sier det samme, og FNs klimapanel sa allerede i 2021 at verdens land må avslutte all ny leting etter fossile brensler og flytte fossile subsidier til fornybar energi.

Utslipp av CO₂ fra norsk utvinning av olje og gass gir så mye som 25 prosent av Norges totale utslipp. Når vår olje og gass brennes i Norge og andre land blir det til svimlende 10 ganger så store utslipp som Norges totale utslipp pr. år. Norges utslipp er på snaue 50 millioner tonn klimagasser pr. år. Vår olje og gass gir et gigautslipp på 500 millioner tonn klimagasser hvert år når den brukes.

Verden har allerede funnet mer olje, kull og gass enn det mennesker og natur tåler at vi tar opp. Alle vet at en gjennomsnittlig temperaturøkning i verden på 2 grader vil ha katastrofale følger for store deler av verden.

Med dagens produksjon og forbruk av olje, kull og gass vil verden passere den kritiske grensen på 2 graders global oppvarming før år 2050.

Regjeringen har lovet at norske utslipp av klimagasser skal kuttes jevnt år for år ned til 55 prosent lavere utslipp innen 2030. Foreløpig har lite skjedd.

Og Norge fortsetter å sponse farlige klimautslipp ved at staten dekker 87-91% av alle kostnader til leting etter mer olje og gass. Staten – du og jeg, betaler altså for at oljenæringa skal binde oss mer og mer til det vi må slutte med.

Vi må flytte de pengene, arbeidskraften og elektrisk energi til utslippsfritt næringsliv og ny grønn industri. Elektrifisering av oljeplattformer er grønnvasking som ikke kutter utslipp globalt fordi den gassen som ikke brukes til å drifte plattformene – den gassen blir solgt og brent av andre.

Energibyrået IEA sa i sin Net Zero Roadmap 2023 at hvis verden følger deres plan for opptrapping av fornybar energi så kan verden hindre katastrofene for natur og mennesker av mer enn to graders global oppvarming.

Hvis Norge og andre land følger IEA sin plan så blir det liten etterspørsel og lave priser på olje og gass om få år. Da er det ikke bare klimaskadelig at Norge har pumpet og solgt masse olje og gass – da har vi tapt flere tusen milliarder kroner.

Klimautvalget 2050 sier at det er bedre med en styrt avvikling av oljenæringen enn en bråstopp når etterspørselen forsvinner.

Det hjelper lite med oljepenger på bok hvis klimaendringene ødelegger livsgrunnlaget for oss sjøl og våre barn.