Flommen koster Norge milliarder av kroner. Politikere, faglige eksperter og folk flest er enige om at vi må lære av flommen og gjøre ting bedre slik at neste flom blir mye billigere.

Det er derfor ille at ordfører Einar Busterud (BBL) i Hamar ikke ser ut til å ha lært noe av flommen. I et innlegg i HA mener han fortsatt det er helt greit å legge et sjukehus ved Vikingskipet, et område som nok en gang ble oversvømmet.

Busterud bygger synet sitt på ei gruppe arkitekter i Helse Sør-Øst. Åpenbart mener ledelsen i helseforetaket noe annet enn den gruppa. I alle fall la de sjukehuset til Moelv.

Ordfører Busterud synes det går greit å fylle opp tomta ved Vikingskipet tre-fire meter eller bygge sjukehuset på pilarer. Også vegene dit og Stangebrua må heises opp tilsvarende. Det blir veldig dyrt, og særlig sammenlignet med tomta i Moelv som Helse-Sør-Øst får gratis.

Les også

Et vesentlig større problem for sykehus i Hamar enn vannstanden

Busterud «glemmer» videre at to statlige direktorater som kan flom, i januar 2022 sa at flomutsatte arealer som det ved Vikingskipet ikke må bli tomt til sjukehus. Det la åpenbart Helse Sør-Øst og regjeringa stor vekt på da de valgte tomt til sjukehus for Innlandet.

I HA fredag står det at brannstasjonen ved Vikingskipet trolig skal flyttes. Den ligger like ved Vikingskipet, og mannskapet på stasjonen måtte vekk derfra under flommen. Da blir det enda merkeligere å legge et sjukehus like ved.

Det er klokt å ta lærdom av flommen, og det sparer samfunnet mye penger på.