Hamar Senterparti er ikke enig med Venstre og meg i at vi trenger mer vern av naturen i Vangsåsen.

I et svarinnlegg i HA tar Sp i stedet til orde for «god, aktiv og forsvarlig forvaltning av naturen». Sp mener dette er det «beste vern».

Les også

Vangsåsen forvaltes og utnyttes på en god måte

Det er ikke noe nytt at Senterpartiet ikke bryr seg så mye om internasjonale målsettinger for klima og miljø. Som det eneste partiet på Stortinget stemte de for eksempel mot at Norge skulle slutte seg til EU sin klimaplan av frykt for industridød og tap av arbeidsplasser. Sp var også mot målet om vern av 10 prosent av det produktive skogarealet i Norge, der en rekke rødlistede arter holder til.

Heller ikke vi i Venstre er mot at det drives skogsdrift i Vangsåsen. Det gjøres for eksempel i det meste av Nordmarka.

Vi sliter likevel med å forstå at kombinasjonen av tiltak som Vang fjelltak, 83 ledige hyttetomter med full infrastruktur i Gåsbu hyttegrend og en arealplan som innebærer utbygging av hyttefelt fra St. Olav og nesten helt opp til Stenfjellhytta kan anses som det «beste vern» av Vangsåsen.

Vang Allmenning har lagt godt til rette for aktivt friluftsliv, men det betyr ikke at kommunen uten videre trenger å godkjenne alt allmenningen måtte komme på av forretningsideer.

Ny hyttebygging og annen infrastruktur må reduseres i omfang og i mye større grad gjennomføres på naturens premisser. Det vil også gagne oss som ferdes i naturen.

Det er på tide å sette bremsene på og verne mer for å bevare naturmangfoldet for framtida.