Videre vil vi at det skal utredes tiltak som kan øke beskyttelsen av personer som lever med risiko for å bli utsatt for vold og andre uønskede handlinger.

I tillegg ønsker vi å gi støtte til forskning rundt vold i nære relasjoner, samt forskning for forebygging av vold i nære relasjoner og ikke minst øke bevisstheten rundt vold i nære relasjoner blant befolkningen.

Starten av året 2024 er noe vi sjeldent har sett maken til. Nyhetsbildet vårt de første dagene var i stor grad preget av flere alvorlige voldshendelser.

I løpet av de første ni dagene hadde vi allerede mistet 7 personer. 5. februar var tallet blitt 17 ofre. Det er over tre menneskeliv i uka det.

Fellesnevneren for de alle er vold i nære relasjoner. Allerede ved årets første dag skjedde en av de alvorlige hendelsene ikke langt unna vår egen kommunegrense.

30 år gamle Rahavy Varatharajan ble skutt og drept av en mann hun hadde hatt en kortvarig relasjon til året i forvegen. Flere ganger hadde hun etterspurt både voldsalarm og omvendt voldsalarm.

Slik som med drapssaken i Elverum ble det raskt avdekket at i noen av tilfellene ville det vært høyst aktuelt med omvendt voldsalarm.

En såkalt omvendt voldsalarm er elektronisk kontroll av besøksforbud og brukes av personen som utøver volden, mens en voldsalarm brukes av de voldsuttsatte i form av for eksempel en telefon.

Dette tiltaket er i altfor liten grad tatt i bruk for å unngå voldstilfeller og ikke minst beskytte de som står i fare for å bli utsatt for vold.

En av de største utfordringene med voldsalarm i dag handler om at metoden ikke er tatt i bruk i større grad. Slik reglene er per nå holder det nemlig ikke med besøksforbud for å få ilagt omvendt voldsalarm, omvendt voldsalarm kan kun ilegges av en domstol av en straffesak. Innen den tid kan det i mange tilfeller være for sent.

Vi kan imidlertid ikke si oss fornøyd med å forhindre vold gjennom voldsalarm eller omvendt voldsalarm. Samfunnet må ta et tak for å se nærmere på hvorfor personene som utfører vold, gjør nettopp det.

Risikoen for å begå voldelige handlinger må reduseres. Målsetningen må være at vi skal ha færrest mulig voldshandlinger i samfunnet vårt.

Vi må beskytte våre medborgere som lever i utrygghet med vold og trusler. De som har risiko for å utføre vold må ha mestringsstrategier som gjør at de tar riktige valg, og ikke utfører vold verken mot sine nærmeste eller andre.

Det er på tide å ta tak i dette nå, og det vil vi be Innlandet Arbeiderparti om å slutte opp om.