Jeg tror at de som ikke ønsker vindkraft er personer som ser behovet for mer kraft, men de ser også at naturen blir den tapende part når det etableres vindkraft i et område.

My backyard er Mangsethøgda i Sør-Odal. Det er et område hvor jeg hadde mange skiturer og løpeturer i min ungdom. DNT-Odal skriver: «Mangsethøgda er et yndet turmål for odølingene. DNT-Odal har satt opp en gapahuk der. På dager med klart vær har man kjempefin utsikt og kan se Romeriksåsene i vest og åsene nord for Storsjøen. I vintre med snø går det skiløype til Mangsethøgda.»

Om selskapet Vindr får det som de vil så skal dette området nedbygges med sju vindturbiner. Det vil gjøre området utilgjengelig som turmål, og de krevende Øktnerbakkene vil raseres av tilkomstveger om de ikke finner en annen adkomst. Det vil uansett rasere mye skog.

Ser ikke Iver Erling og Jon at folk vil verne om slike områder? Vi trenger ikke utredninger for å si nei til dette. Vi vet nok om alle de negative effektene av vindkraftutbygging.

Ikke minst har vi vært vitne til alle problemene som Odal Vind har hatt etter oppstarten. Nå meldes det at 15 av 34 turbiner står p.g.a. feil.

Våre klimaforpliktelser og vedtatte reduksjonsmål brukes som argument for å bygge mer vindkraft. Ola Borten Moe har tatt bladet fra munnen og kalt målene totalt urealistiske og ødeleggende for europeisk industri.

Kanskje det er denne mangel på realisme som den vanlige mann og kvinne også ser, og at det er en medvirkende årsak til at de ikke applauderer vindkraftutbyggingen?

Jeg bestrider ikke at vi vil trenge mer kraft i fremtiden. Det jeg reagerer på er at vi skal velge den mest ustabile og miljøødeleggende kraftproduksjonen. Det er kortsiktig og et stort svik overfor kommende generasjoner!

Jo flere sol- og vindkraftanlegg man bygger, jo lavere blir prisen når det er sol og vind. Det omtales som «priskannibalisme». Dette svekker økonomien i sol- og vindkraftprosjektene.

Svensk Webbtelevision skriver: «En bølge av konkurser truer nå vindkraften i Sverige, og regningen for å demontere vindturbinene og tilbakeføre naturen kan havne hos skogeieren.»

Den siste tiden er det rapportert om mye sol og vind i Belgia og Nederland. Det har gitt et system i ubalanse og ført til at kunder har fått betalt for å bruke strøm. Er det virkelig et slik system våre politikere mener at vi skal ha i fremtiden?

Jeg mener at vi er mest tjent med stabile og forutsigbare kraftpriser. Vi bør derfor se på andre alternativer som kjernekraft og ikke minst oppgradering av eksisterende vannkraft og energieffektivisering.

Sjøl bor jeg i et sameie med 24 leiligheter. Her er det kun avtrekksanlegg. Jeg har regnet ut at vi samlet kan spare ca. 150.000 kWh/år og en effektreduksjon på rundt 50 kW om vi monterer balansert ventilasjon med varmegjenvinner.

Etter 2033 må disse leiligheten utstyres med balansert ventilasjon og gjenvinner for å tilfredsstille EUs krav til en bedre energiklasse. Med statlige tilskudd vil dette potensialet helt sikkert kunne realiseres før 2033.

Krav om balansert ventilasjon med varmegjenvinner kom for ca. 15 år siden. Det finnes derfor titusenvis av leiligheter som må oppgraderes både teknisk og bygningsmessig de nærmeste årene. For en byggebransje i «krise» ville dette gitt viktige årsverk.