Som ungdom på 1970-tallet bistod Yemane en eritreisk frigjøringsbevegelse. Da han ble avslørt, måtte han rømme.

Natt til 8. januar 2016 døde Yemane Teferi på asylmottak på Bømlo etter 24 år i asylmottak i Sverige og Norge – uten rett til å arbeide eller å ta utdanning eller til å få helsehjelp som andre folk.

I de åtte årene som er gått etter at Yemane Teferi døde, er 8. januar blitt en dag hvor mange – fra ulike miljø og på tvers av politiske og livssynsmessige skillelinjer – går sammen for å kreve endringer i dagens strenge regelverk i asyl-og flyktningpolitikken.

I Norge er det mellom 1.500 og 2.000 lengeværende ureturnerbare asylsøkere som ikke har fått oppholdstillatelse. Noen av dem bor i Hamar og nabokommunene.

De blir i landet fordi de opplever at det er for farlig å dra tilbake. Grunnleggende behov som et sted å bo, klær og medisiner blir ikke ivaretatt. De har ikke rett til arbeid, til skole og utdanning eller til å motta ordinær helsehjelp.

Politikerne har over mange år strammet inn på grunnleggende basisytelser med alvorlige konsekvenser for gruppen lengeværende asylsøkere.

Rapporter fra mange ulike instanser har over lang tid dokumentert hvordan mangel på elementære menneskerettigheter virker. Barn vokser opp i fattigdom. Gravide får ikke den hjelp de skal ha.

Mange lever i skjul, på andres nåde, blir utnyttet. Lengeværende asylsøkere har bare rett til akutt helsehjelp – flere ganger har behandling først kommet i gang når det var for sent.

Yemanedagen 2024 markeres flere steder i landet, i Tromsø, Bodø, Trondheim, Hamar, Bergen, Stord, Stavanger, Kristiansand og Oslo. Markeringene vil vektlegge den uholdbare situasjonen som gruppen ureturnerbare lever under i Norge i dag.

Gjennom Yemane-markeringene ønsker vi å få politikerne i tale og tydeliggjøre de endringer som er viktige å få til.

Sentrale krav for markeringen av Yemanedagen 2024 på Hamar er at papirløse må få tilgang til helsehjelp på lik linje med resten av befolkningen og at lengeværende asylsøkere må få grunnleggende menneskerettigheter, -rett til arbeid, bolig og utdanning,- og rett til varig oppphold. Norge må følge FNs anbefalinger og tolkning av Flyktningkonvensjonen og Statsløskonvensjonen.

På vegne av arrangørene av Yemanedagen 2024 på Hamar,

Internasjonal kvinneliga for fred og frihet - IKFF, avd. Innlandet.
Røde Kors Internasjonale kvinnegruppe, Hamar
Norsk folkehjelps Solidaritetsungdom og Samfunnspolitisk gruppe, Moelv og omegn