(Nettavisen): Fra 14. mars og ut måneden kommer skatteoppgjøret. For de fleste blir det en hyggelig opplevelse, men flere hundre tusen kan regne med en ubehagelig skattesmell.

En fersk undersøkelse fra Storebrand viser at 17 prosent av oss, rundt 730.000 nordmenn, er bekymret eller gruer seg for å få skattemeldingen i år. De frykter baksmell på skatten.

– Det er jo ganske mange. Men over 900.000 nordmenn fikk en baksmell i fjor, så det er ikke rart at mange er bekymret for en smell i år, sier forbrukerøkonom Cecilie Tvetenstrand i Storebrand til Nettavisen.

Ekstra tøft

– Har de 730.000 en ekstra god grunn til å grue seg i år?

– Ettersom alle andre utgifter har økt, kan baksmellen bli ekstra tøff å takle i år. De som har brukt en bufferkonto til å betale daglige regninger, har ikke så mye å gå på, svarer Tvetenstrand.

– Selv om prisveksten går ned, blir ikke ting billigere. Da må de som sliter håpe på et godt lønnsoppgjør, men lønnsøkningen kommer ikke før i juni, fortsetter hun.

Tvetenstrand anbefaler de med trang økonomi og lite å tære på heller å nedjustere ferieplanene.

– Bruk feriepengene til å betale skatten, da blir høsten hyggeligere, anbefaler hun.

Mye høyere restskatt

Tvetenstrand sier at nesten tre millioner lønnstakere, pensjonister og personlig næringsdrivende til sammen fikk tilbakebetalt nesten 34 milliarder kroner i fjorårets skatteoppgjør. Det tilsvarer i gjennomsnitt 11.266 kroner til gode.

Totalt 918.000 betalte restskatt på til sammen 42,9 milliarder kroner. Snittbeløpet her er betydelig høyere, 6562 kroner.

Skylder du skatt for fjoråret, er det en ekstra god grunn i år til å se over det som kommer de nærmeste ukene. Storebrands tall viser at bare tre av ti ser kjapt over meldingen og regner med at alt stemmer. 13 prosent sjekker kun om de får baksmell eller får igjen på skatten.

Sjekk fradragene

– Det viktigste du gjør, er å sørge for at informasjonen som står i skattemeldingen stemmer. Det kan være mulige fradrag som ikke er kommet med. For de som får en baksmell, kan det redusere restskatten, sier forbrukerøkonomen.

Hun trekker frem fradragsveilederen på skatteetaten.no som en fin oversikt hvor du kan krysse av for hva som gjelder i din situasjon.

– Du kan få fradrag for etableringsgebyr når du tar opp lån, ved refinansieringer, og når takstmannen har kommet med en ny verdivurdering. Legg ved dokumentasjon om dette.

– For de som får igjen penger, er det like viktig å se over. Kanskje skulle de ha fått igjen enda mer. Det er en fare for at man bare puster lettet ut og tenker at alt er i orden, sier Tvetenstrand.

Delte gjeldsrenter

Pass også på om gjeldsrentene skal deles på to. Gjør du ikke noe med det, vil den ene få fullt rentefradrag, partneren ingenting.

– Lånet blir nemlig kun rapportert inn på den ene av dere i skattemeldingen. Da må begge gjøre endringer i skattemeldingen for at begge skal få fradraget de har krav på. Rentene deles etter eierdelen på lånet, forklarer Tvetenstrand.

– Hvis dere er gift, kan dere velge å dele dette som dere selv ønsker.

Den klareste oppfordringen er likevel at alle bør sjekke opplysningene på det som kommer. Det er den enkelte skattyter som er ansvarlig for at det som rapporteres inn stemmer.

– Du kan bli tatt ut i stikkprøve av skattemyndighetene. Stemmer ikke opplysningene, må du ta konsekvensene. Har du ført opp fradrag som ikke stemmer eller ikke har ført opp inntekter du skulle betalt skatt av, kan det være du må betale tilleggsskatt.

– Hvor stor denne blir, avhenger av alvorlighetsgraden av saken din, advarer Tvetenstrand.

Høyere rentefradrag

Men om det er mange som gruer seg, er det mer enn en av fem, rundt en million nordmenn, som gleder seg de nærmeste dagene. De tror de får igjen penger på skatten. Og i år er det én positiv overraskelse flere kan se frem til.

De som har store lån og ikke endret skattekortet i løpet av 2022, får større gjeldsfradrag på grunn av renteøkningene i fjor. 10.000 kroner i økte renter gir 2200 kroner mer i skattefradrag (22 prosent fradragsberettiget).

– Ja, det er større sannsynlighet for at de har betalt mer skatt enn de skulle, så her kan det komme en gladnyhet, sier forbrukerøkonomen.

Unngå ekstra renter

Lønnsmottakere har frist ut april til å se over skattemeldingen og eventuelt gjøre endringer. De som har penger til gode, kan få pengene utbetalt allerede et par uker etter innsending. Betaler du tilbake det du skylder før fristen, slipper du å betale ekstra renter på dette beløpet.

– For å få utbetalt pengene så raskt som mulig, må du svare tidlig. Og hvis du er gift, må partneren din også levere tidlig. I tillegg krever en utbetaling at dere begge får igjen på skatten. Det er derfor noen ting som må være på plass, men innen sommeren vil ni av ti ha mottatt pengene på konto, lover Tvetenstrand.

Betaler du tilbake det du skylder før 31. mai, slipper du å betale renter på dette beløpet. Venter du til august, vil du måtte betale 2,15 prosent rente per år, beregnet fra 1. juli 2022.

Deles i to

– Hva er de formelle fristene for å betale restskatt?

– Det er 20. august. Er beløpet høyere enn 1000 kroner, deles terminene i to, 20. august og 24. september, svarer Tvetenstrand.

– Hvis man ikke er i stand til å betale restskatten, hva skjer da?

– Mitt råd er å betale så mye du kan allerede nå. Det står kontonummeret på skattemeldingen du kan betale inn til, så restbeløpet kan reduseres.

– Det offentlige er ikke de letteste å forhandle med. Men er du i en skikkelig knipe, kan du avtale en nedbetalingsplan. Det du absolutt ikke bør gjøre, er la være å ta kontakt med skattemyndighetene, svarer Tvetenstrand.

Bruk årsoppgavene

Hun understreker at det kreves ordentlig vanskelig situasjon for å få delt opp i flere terminer. Det må til en innsats på andre områder først, restskatt er bare noe du MÅ prioritere.

– Andre råd du vil fremheve?

– Bruk årsoppgavene du har fått tilsendt fra banker og forsikringsselskap. Sørg for å få med informasjon dersom du har kjøpt eller solgt kryptovaluta, eller andre investeringer som ikke vises.

– Sjekk også om du har leieinntekter du skulle skattet av som ikke står oppført, eller om det er andre ting som ikke er kommet med.