(Nettavisen:) For to uker siden kom skattekortet for 2024 - det viser hvor mye du skal betale i skatt i året som kommer. Men opplysningene er beregninger, ikke en fasit.

Siden rentene har endret seg hyppig i 2023, har også beløpet du kan trekke fra på skatten endret seg kraftig.

Men skattekortet har ikke nødvendigvis fått med seg verken alle endringene eller andre hendelser som påvirker din økonomi. Har du for eksempel byttet jobb eller kjøpt bolig i slutten av året?

Da skal du være spesielt oppmerksom. Er fradraget satt for lavt eller lønna for høyt, kan det hende at arbeidsgiverne trekker for mye i skatt fra lønna.

Med andre ord: retter du opp beløpene, får du høyere lønn enn skattekortet legger opp til. Det tar maks noen få minutter å gjøre disse endringene.

Du kan endre skattekortet når som helst, men skal du unngå å starte året med å skatte for mye (eller for lite), bør du rette opp skattekortet i god tid før første lønnsutbetaling.

Kundestorm etter DNB ba folk bake brød for å spare penger: – Utrolig!

– En kvalifisert gjetning

Vi gikk inn i 2023 med en styringsrente på 2,75 prosent og suser ut av året med en rente på 4,5 prosent. Dermed endret også rentefradraget seg kraftig. En av de viktigste postene i skattekortet er størrelsen på rentefradraget.

Skattebetalerforeningen opplyser til Nettavisen at rekordmange har endre skattekortet i 2023 – det skyldes i hovedsak alle rentehoppene gjennom året, sist torsdag 14. desember.

– Skattekortet er en kvalifisert gjetning på hvilke inntekter, fradrag, gjeld og formue du kommer til å ha neste år. Du bør sjekke opplysningene godt, sier skatterådgiver Kjell Magne Ryland i Skattebetalerforeningen til Nettavisen.

Samlivsfellen du bør unngå: Eksen kan kreve én fjerdedel av lønna di

Slik sjekker du om tallene stemmer

Lønn: Lønnsslippen som du får i desember viser hvor mye du har fått i lønn hele året. Sjekk at dette beløpet stemmer med skattekortet. Hvis du forventer å gå opp eller ned i lønn, bør du endre lønnsinntektene. Du kan også sjekke hvilke opplysninger din arbeidsgiver har meldt inn til Skatteetaten.

Pensjon: Sjekk tallene du får i oversikten fra NAV eller andre som utbetaler pensjon.

Gjeld og/eller formue: Sjekk tallene du får fra banken med oversikt over gjeld, gjeldsrenter og eventuell formue.

Sykepenger, dagpenger, foreldrepenger og andre ytelser fra NAV: Sjekk tallene du får i oversikten fra NAV.

– Unngå å betale for mye/lite

Ser du noen avvik fra reelle tall, bør du endre kortet umiddelbart.

– Da unngår du å betale for mye eller for lite skatt gjennom året. Har du en presset økonomi, kan det være spesielt viktig å sjekke opplysningene, slik at du ikke får for lite utbetalt hver måned eller en uventet restskatt, anbefaler han.

Tallene i skattekortet for 2024 er hentet fra ulike kilder.

– Ikke tro alt er korrekt

Inntektsopplysninger fra arbeidsgiver er normalt inntekten for oktober 2023 ganget med tolv, justert med en forventet lønnsvekst på 4,9 prosent.

Har du lån eller bankinnskudd, vil tallene for rentefradrag og renteinntekt være hentet fra skattemeldingen for 2022, men med en justering på grunn av økt rentenivå.

– Opplysningene i skattekortet er til dels «tilbakeskuende», noe som gjør det spesielt viktig å sjekke grunnlaget hvis det skjer større ting i økonomien din i 2023 eller 2024.

Husk at du kan endre skattekortet gjennom hele inntektsåret.

– Så hvis du i løpet av neste år ser at grunnlaget ditt endres, bør du derfor tenke igjennom om det er behov for å endre skattekortet. Det er ingen god løsning å ta for gitt at alt oppdateres automatisk og at alt som står der er korrekt, sier Rydland.

– Trolig feil

Hvis du kan hake av på ett eller flere av punktene under, er det sannelig at skattekortet du mottar fredag er feil.

  • Første året du er alders- eller uførepensjonist.
  • Første året du er i full jobb.
  • Hvis du har store endringer i lån – eller høye lån.
  • Første år med skattepliktig utleie av bolig.
  • Kjøp eller salg av bolig.
  • Hvis du har arvet større beløp (kan gi høyere renteinntekter/avkastning og formue).
  • Hvis du har store endringer i lønnsinntekt, kombinert med overtid eller bonus (prosenttrekket kan bli feil).
  • Jobbskifte – endringer i reiseavstand/pendlerstatus.
  • Endring i livssituasjon som følge av samlivsbrudd eller dødsfall.
  • Blitt permittert eller fått oppsigelse.

– Har du kjøpt en dyrere bolig og økt gjelden med én million, vil det i seg selv gi et økt rentefradrag på 60.000 kroner, gitt en lånerente på 6 prosent. Hvis skattekortet ikke endres, vil du isolert sett betale omtrent 13.000 kroner for mye i skatt gjennom året, sier Ryland.

Forventer et konkursras på nyåret