– Vi prøver så godt vi kan å engasjere flest mulig til å være med på aksjonen, sier Aksel Asmundsson fra Hamar katedralskole.

– Men det er vanskelig å få med mange, innrømmer aksjonsleder ved Storhamar videregående skole, Signe Marie Helleberg.

– Det burde være lett, for alle kjenner jo noen som er rammet av kreft, sier medruss Ida Brandvold-Olsen.

Dette går pengene til

– Det brede engasjementet er voldsomt. Det er aktører som stiller opp, år etter år. Og russen er verdifulle for oss. De har siden oppstarten av aksjonen bidratt med mange innsamlere, som gjør at vi får inn mer penger, sier aksjonsleder Per Ole Føyn Bjørnstad hos Kreftforeningen Innlandet.

Russen ved de to videregående skolene i Hamar skal gå fra dør-til-dør og ha digital innsamling. Og de har sendt mailer til privatpersoner og bedrifter.

I tillegg til russen er representanter for idrettslagene HamKam, og Ottestad IL, Hamar kommune og CC Hamar kommet til Kreftforeningen i Strandgata for å promotere aksjonsstarten for «Krafttak mot kreft».

De er noen få i en lang liste over bidragsytere på Hedmarken.

Varaordfører i Hamar, Jane Meyer, skal være med på en næringslivsstafett lørdag 14. mars.

– Jeg skal sitte og ringe til næringslivet, som jeg gleder meg til. Spennende og noe jeg aldri har vært med på tidligere, sier Meyer og smiler.

– I Ottestad skal vi gå dør-til-dør, i tillegg har vi digital innsamling på nettsidene våre og i sosiale medier. I tillegg er det noen kamper i helgen som går til støtte for Kreftforeningen, sier daglig leder hos Ottestad Idrettslag, Magnus Skulstad.

– På CC Hamar er alle butikkene med ved at de har plakater i vinduene med Vipps-nummeret, vi deler kampanjen på våre sosiale medier og lørdag gir vi en krone for hver besøkende inne på senteret. Noe vi har gjort over mange år, sier senterkoordinator Christine Bergli Johansen.

Bjørnstad liker det han hører:

– Her ser vi mangfoldet i aksjonen. Mange setter seg i sving og gjør forskjellige ting for å være med. Det er vi takknemlige for.

Gir kunstpenger

I første etasje hos Kreftforeningen er Eli Kristin Saastad ferdig med å henge opp åtte malerier.

Hun skal bidra på sin måte:

– Jeg har bestemt at 70 prosent av inntektene ved salg av maleriene mine skal gå til Kreftforeningen. Da kanskje det monner litt, sier hun og smiler.

Her er det natur i en eller annen form i motivene. Et hav eller et fjell, malt med store sparkelspader, ikke pensel.

Hun har malt til eller fra de siste 15 årene. Til daglig er hun selvstendig næringsdrivende og jobber som forretningsutvikler med store kunder som vil vokse.

– Dette er i en litt annen ende i skalaen. Kunsten er avkobling. Da hviler jeg, sier 51-åringen og smiler.

Hun ønsket en utstilling for to år siden, men først nå er bildene på plass.

– Tydeligvis et populært sted å vise fram bildene sine.

– Hvorfor engasjerer du deg i kreftarbeidet?

– Hvem er det som ikke er berørt av det på en eller annen måte i dag? Vi har hatt det i nær familie. Heldigvis har det gått bra, men det er ikke noe som fremkaller mer redsel enn de to ordene «kreft» og «krig», sier Eli Kristin.

Tilbake til røttene

Hun bor nå i Hamar:

– Min farfar kom til Hamar i 1932 fra Moss, og bygget hus på Sagatun da det nesten bare var skog der. Farfar og far har hatt sin oppvekst i byen, mens jeg flyttet hit for tre år siden. Jeg er født og oppvokst i Oslo, og flyttet en del år i Lillehammer. En kjærlighetshistorie brakte meg til Hamar og jeg føler at jeg har kommet tilbake til en eller annen rot.

– Og hvor vil du ta kunsten din?

– Kunst er udefinerbart – med mange stiler og mange smaker der ute. Det er veldig morsomt og en drøm er å ta dette videre, men så hører jeg janteloven oppe i mitt hode.

Dette er målet

Årets tema for «Krafttak mot kreft» er gentesting.

Når en pasient opplever å få kreft med spredning er det viktig å kunne gi en best mulig og målrettet behandling.

– Det vi ønsker er å kunne gi pasienten mulighet til å DNA-teste kreftsvulsten sin, slik at man kan gi best mulig behandling, som kan være livsforlengende eller kurerende. Og ikke minst gi best mulig livskvalitet etter endt kreftbehandling, forteller Bjørnstad.

Det nasjonale målet er et innsamlingsresultat på 44,8 millioner kroner, og i Innlandet er målet å samle inn 2,8 millioner kroner gjennom dør-til-dør-aksjoner med Vipps, digital innsamling, aksjoner rettet mot næringslivet og andre aktiviteter.

Mye er planlagt i de fire Hedmarken-kommunene. Her er det alt fra åpent fjøs til akedag.

Årets «Krafttak mot kreft» er i gang og avsluttes søndag.

Det meste lokalt vil skje lørdag 7. mars.