Av natur er vi mennesker ofte svært skeptiske til innføring av ny, og for oss til nå ukjent, teknologi.

Kunstig intelligens (KI) – AI på engelsk – er på full fart inn i livene våre fra alle retninger.

Debatten går, og det er etter vår mening sunnhetstegn i at vi evner å stiller spørsmål og være kritiske. Det er slett ingen dårlig egenskap.

Lovens lange arm får nå også KI-hjelp.

Noen få dager før jul ble det signert en interessant avtale på politihuset i Hamar. Nyheten fikk liten oppmerksomhet midt i førjulsrushet, men bladet Politiforum hadde denne artikkelen.

Kortversjonen er at Innlandet Politidistrikt inngår en samarbeidsavtale med selskapet AiBA for å avverge og forebygge overgrep på nett. AiBA er tuftet på teknologi utviklet i Innlandet; ved NTNU i Gjøvik.

De beskriver teknologien på denne måten på sine nettsider:

«Basert på metadata fra en chatter (alder og kjønn) kan vi trene systemet til å skille mellom menn og kvinner og bestemme aldersgruppen til en chatter. Dette skjer basert på hvordan chatteren taster på og skriftlig verbal stil (tastetrykkdynamikk og stylometri). Slik kan AiBA avsløre om den som chatter ikke er den som den utgir seg for å være.»

Både nasjonalt og på Hedmarken lokalt har vi de siste årene hatt saker der barn og ungdom havner i en felle på nettet og utsettes for nettovergrep.

Dette er saker som ofte slår hardt inn i en allerede krevende ungdomstid for ungdom som strever med å finne seg sjøl, og sin plass i et komplekst digitalt samfunn. Det er saker som også er veldig krevende for foreldre og alle som står ungdommene nær.

Vi har i flere saker sett at ungdom har fått alvorlige psykiske ettervirkninger av ting de har vært utsatt for på nettet.

Derfor er det grunn til å applaudere politiet i Innlandet når de nå går nye veger i kampen mot dette.

Politiets rolle i samfunnet er ikke bare å gripe inn på det tidspunkt en straffbar handling har skjedd. Like viktig er det at politiet er med på å hindre og forebygge at ting skjer.

Det er en forutsetning for all bruk av overvåkende teknologi at samfunnet følger med, og har et kritisk øye på om det kan være utfordringer knyttet til enkeltmenneskers personvern og krav på privatliv når ny teknologi tas i bruk i det godes tjeneste. Her forventes det at for eksempel Datatilsynet er på ballen.

Nettovergriperne driver en aktivitet som skader unge mennesker.

I lys av det, er det grunn til å hilse velkommen en framoverlent holdning i politiet når det kommer til bruken av kunstig intelligens.

Vi må bare huske å holde vårt kritiske øye åpent slik at vi balanserer det ut, og ikke skaper stadig økte muligheter for overvåking av enkeltmennesker.