Det var Henning Kvitnes som sang det. Evig eies kun et dårlig rykte.

På albumcoveret var det bilde av en Skoda fra den tiden Skoda var noe man ikke snakket om i flatterende ordelag.

Det har endret seg temmelig betydelig for dette konkrete merkets del, men for andre deler av bilbransjen finnes det fortsatt aktører som bidrar til å holde et dårlig rykte ved like.

Gjennom en serie artikler setter HA i disse dager søkelyset på bilbransjen, og i særdeleshet bruktbilbransjen.

Les også

Kunder av Hamar-firmaet mener seg lurt: – Makan til bløffmakere!

Bruktbilbransjen har i mange tiår tiltrukket seg et bredt spekter av aktører, og bruktbilhandel er en type handel som ikke sjelden er omgitt med konflikt, klager, rettslig prosess og - i noen få tilfeller - reinspikket lureri.

Hvorfor setter vi denne bransjen på dagsorden?

Handel med brukte biler er noe som angår svært mange av oss. Det er 5,8 millioner registrerte kjøretøy i dette landet, så det sier seg selv at en stor prosent av befolkningen har et forhold til kjøp og salg av brukte biler.

Bil er dyrt i Norge, og også brukte biler er det også ofte knyttet en betydelig investering til. Ikke minst i disse tider, med høyt kostnadsnivå og høye renter. Bil spiser en betydelig del av husholdningsbudsjettet for mange mennesker. De færreste har råd til å bli lurt og tape penger.

Krangel om bilkjøp som verste fall ender i retten, påfører dessuten de involverte belastninger utover de økonomiske.

Et kritisk søkelys, og offentlighet, rundt denne bransjen bør alle dens seriøse aktører hilse velkommen. Det vil være med på demme opp for at folk blir lurt av useriøse aktører.

En ikke uvesentlig del av medienes samfunnsoppdrag, er nettopp å være på forbrukerens side. Enkeltmennesket som ofte kan føle det uoverkommelig å løfte fram sin sak. Det er pressens oppgave å gjøre dette, innenfor de rammene som er slått fast gjennom Vær varsom-plakaten og god presseskikk.

Les også

Da Hans Morten og Else Margarethe ikke fikk pengene sine, dro de rett hjem til bilselgeren: – Han løy oss rett i ansiktet

HA har allerede publisert flere saker i dette prosjektet, og det kommer flere.

Som ved alt man setter søkelys på, gjelder det å ikke generalisere. Bilbransjen består som de fleste andre bransjer også i stor, og størst, grad av seriøse aktører.

Men av og til må det stilles noen spørsmål.

Les også

Far og sønn konkurs – mener seg ført bak lyset: – Det er blytungt