De ligner litt på den til enhver tid sittende amerikanske presidents state of the union-tale, disse så smått årvisse filialene vi har fått i Norge. For noen dager siden holdt samferdselsministeren jernbanetalen.

Tirsdag holdt helse- og omsorgsministeren sykehustalen. Det skjedde fra talerstolen på Haukeland i Bergen.

En tale om ståa og framtida til helsevesenet vil det nok alltid knytte seg særlig spenning til i Norge, og den ble neppe mindre interessant av verken det pågående bråket i Helse Nord, eller av at NRK samme dag publiserte en sak der det ble snakket uvanlig tydelig om det alle har fryktet en stund; monsterutbyggingen av sykehus i Oslo blir så dyr at det kan ramme andre prosjekter. Blant disse Mjøssykehuset.

Isen på Mjøsa skal våres og smelte en sju-åtte ganger til før Mjøssykehuset tidligst står klart. Tidligst.

I nord ble det selvsagt jubel. Faklene gikk umiddelbart på hodet ned i bøtta med slokkevann.

I Innlandet opplevde vi også at Mjøssykehuset kom med i en setning. De politiske tolkningene i etterkant går vel sånn omtrent akkurat dit man vil ha dem.

Arbeiderpartiets Rune Støstad (opplandsbenken på Stortinget) avfeier etter sykehustalen, overfor OA, NRK-saken med de økonomiske bekymringene i Helse Sør-Øst som spekulasjoner, og mener Kjerkols tale sikrer bygging.

I Elverum skriver Østlendingen at Per Martin Sandtrøen (Senterpartiet på hedmarksbenken) mener Kjerkol sikret fødetilbudet i Elverum gjennom talen sin. Styret i helse Sør-Øst har som kjent sagt nei til en egen fødeavdeling i Elverum ved etbalering av et mjøssykehus i Moelv. De mener det vil undergrave Mjøssykehuset.

Så hvem vant i denne talen?

Det kommer som vanlig an på ørene som hører, og hva de vil høre. Helseministeren kom med en nyhet som gikk hjem på gulvet. Hva styreleder og administrerende direktør i helseforetaket der nord tenker etter å ha jobbet for det motsatte siden i fjor, kan man foreløpig bare lure på.

Signalet er i alle fall at alle helseledere må være forberedt på at det brått kan snu så lenge det er politikk inne i bildet.

Og det er det jo alltid, når det kommer til sykehus.

Penga rår og makta rår. Og uansett om sykehustalen inneholdt gladnyheter eller ei; den økonomiske bekymringen til styret og ledelse i Helse Sør-Øst ble neppe utslettet med et pennestrøk.

Isen på Mjøsa skal våres og smelte en sju-åtte ganger til før Mjøssykehuset tidligst står klart. Tidligst.

Fakkelselgerne kan puste lettet ut.

De gode tidene er ikke over.