(Nettavisen:) De siste dagers mengder med snøfall skulle kanskje ikke tilsi det, men på mandag kommer våren!

20. mars er nemlig datoen da det fra et astronomisk ståsted skal snu, med mer sol og tydeligere vårtegn. Nå starter nemlig sommerhalvåret! Det eksakte tidspunktet er satt til klokka 22.24. Det er kanskje litt tidlig å ta frem badebukse og solkrem, men solen vil nå være lenger på himmelen og lengden på dagene vil øke raskt.

Frem mot sommersolverv, som er 21. juni her på den nordlige halvkule, blir dagene i gjennomsnitt tre minutter og 20 sekunder lenger hvert døgn!

Vårjevndøgn er et av to jevndøgn i året når dagene er like lange. Mer eksakt kan Store norske leksikon forklare at det inntreffer i det øyeblikk sola krysser himmelekvator fra sør til nord. Dette er da dagene ser likest ut over hele kloden, med 12 timer fra soloppgang til solnedgang.

  • Vårjevndøgn faller på enten 20. eller 21. mars hvert år.
  • Høstjevndøgn faller på enten 22. eller 23. september hvert år. Da oppstår det motsatte; sola krysser himmelekvator fra nord til sør.

Etter et halvt års vintermørke kommer endelig solen til syne igjen på Nordpolen og går først ned igjen om 6 måneder. På Sydpolen skjer akkurat det motsatte: Solen dukker først opp i igjen ved høstjevndøgn.

Solverv

Det er en ting til som passer å forklare i denne sammenheng: Solverv. Sommersolverv er tidspunktet i løpet av året hvor sola ligger høyest på himmelens ekvator og dagen er lengst. Det inntreffer 21. eller 22. juni. På vintersolverv 21. eller 22. desember skjer det motsatte. Da ligger solen lavest og dagen er kortest.

I Norge følger vi kalenderen mer slavisk når vi definerer årstidene, men i andre land gjøres dette mer på basis av den astronomiske kalenderen og følger solverv og jevndøgn.

Vårjevndøgn Sommersolverv Høstjevndøgn Vintersolverv
20.03, kl. 22.24 21.06, kl. 16.57 23.09, kl. 08.50 22.12, kl. 04.27

Kilde: Wikipedia

– Kom deg ut!