(Nettavisen) Torsdag kom SSB med en myriade av viktige tall, som sammen tyder på at du skal få enda dårligere råd i tiden fremover:

– Dagens tall kommer ikke til å endre den planen som Norges Bank opprinnelig hadde, nemlig å heve renta en gang til i desember, sier DNBs sjeføkonom Kjersti Haugland til NTB.

Tallene fra SSB viste at nordmenn handler mindre, at arbeidsledigheten stiger – og at veksten i norsk økonomi er svært svak.

– Verre enn det ser ut

Ifølge seniorøkonom Sara Midtgaard i Nordea er tallene hakket verre enn de kunne se ut til:

– BNP økte med 0,1 prosent i 3. kvartal, som er noe svakere enn ventet. Vi hadde ventet 0,2 prosent, mens Norges Bank har antatt 0,3 prosent. I tillegg er tallene påvirket av ekstremværet gjennom høsten. Justert for dette er det et BNP-fall på 0,1 prosent. Dermed er tallene faktisk svakere enn hva overskriftene skulle tilsi, skriver Sara Midtgaard i Nordea i en kommentar.

– Sysselsettingstallene ser ut til å ha vært rundt 0,4 prosent lavere enn Norges Banks estimater. Det er liten tvil i disse tallene om at høyere renter nå negativt påvirker aktivitetsnivået, påpeker hun.

Det Norges Bank har advart mot

Midtgaard forteller at hvis man stoppet analysen der, skulle alt tilsi at Norges Bank nå satt rentehevingene på pause.

– Det som forstyrrer analysen er den betydelige prisstigningen, sier hun.

Hun viser til at data viser at prisstigningen nå presses opp fra både lønnskostnader og økte marginer. Den såkalte «BNP-deflatoren» som viser kostnadsveksten i norsk produksjon er opp over 9 prosent.

– Dette er dynamikken Norges Bank har advart om: Det som startet som et importert prissjokk, har gått over til neste fase der det skaper et mer vedvarende prispress i den norske økonomien.

– Skrekkelig ubehagelig

Sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i Sparebank 1 Markets bekymrer seg nå for det som skjer i norske bedrifter, med høyere kostnader og lav produktivitetsvekst.

– Det viktigste fra nasjonalregnskapet er at bedriftene øker prisene, samtidig som lønnskostnadene stiger saftig og produktiviteten faller. Bedriftene har en kostnadsvekst per produserte enhet på et nivå som er skrekkelig ubehagelig, sier Andreasen til DN.

– Dette er en skvis for Norges Bank. Renten biter skikkelig på boligbygging og bilsalget. Ledigheten stiger, sysselsettingen øker ikke, BNP har flatet ut, men kostnads- og prisveksten er høy. Det er ikke akkurat et drømmescenario for Norges Bank. Derfor mener jeg det er åpent hva som skjer videre.

Tror kostnadene raskt vil føre til økte priser

Swebanks sjeføkonom Kjetil Martinsen forteller til Finansavisen at han regner med at økte kostnader raskt vil overføres til økte priser.

– Det går normalt veldig raskt. Kanskje tar det et kvartal. Disse tallene gjør derfor at vi ikke kan være sikre på at kjerneinflasjonen har nådd toppen, forteller han.