Jeg er, som landbruks- og matminister, opptatt av at det til enhver tid er nok norsk mat i butikken. Etter møter med Nortura og Tine er jeg trygg på at det kommer til å være nok norske egg, ost, smør og melk i butikkene fremover.

Det kommer heller ikke til å bli mangel på andre varer som potet.

Det er likevel uheldig at vi nå må importere noe varer som vi kunne ha produsert selv, som for eksempel melkepulver.

Den situasjonen som er oppstått er ikke et argument for å fjerne eller svekke de ordningene vi har for matproduksjon i Norge. Det er et argument for å styrke de.

Norske forbrukere skal og i fremtiden ha trygg mat til overkommelige og stabile priser, samtidig må bøndene som produserer varene få skikkelig betalt.

Vi bør alle etterspørre og kjøpe mer norsk mat. Det gjelder både oss som forbrukere og næringsliv, det offentlige og organisasjoner. Det vil gi grunnlag for en stabil produksjon og sikker forsyning av mat i Norge.

Det er stor uenighet mellom ulike partier om veien videre for norsk matproduksjon. Høyre og Frp bruker enhver mulighet til å angripe bærebjelkene i den norske landbrukspolitikken.

I denne situasjonen vi har nå er det bøndenes egne samvirker, Tine og Nortura, som skal tas. Tidligere har Høyre og Frp angrepet bøndenes rett til å forhandle frem en jordbruksavtale og muligheten til å ha et effektivt tollvern.

Arbeiderparti/Senterparti-regjeringen kommer til å jobbe for en politikk som gir oss et landbruk, i hele landet, som fortsatt produserer nok egg vi kan spise bløtkokte og verdens beste melk.

Norsk matproduksjon er som et kinderegg, som gir flere gleder på en gang.

For det første er norsk matproduksjon viktig for vår beredskap. Verden er blitt mer urolig og ustabil. I en slik situasjon må vi styrke beredskapen. Tilgang på nok mat i en krisesituasjon er avgjørende.

En høy selvforsyning av mat vil gjøre oss bedre rustet i krise og krig.

For det andre er norsk matproduksjon viktig for verdiskaping, arbeidsplasser og bosetting. Jordbruket og næringsmiddelindustrien sysselsetter over 100 000 personer i hele landet.

Matnæringen er spredt over hele landet og holder også oppe aktiviteten i perioder med nedgang i resten av økonomien.

For det tredje er norsk matproduksjon viktig for miljø, klima, dyrevelferd, trygg mat og kulturlandskap. Dette er verdier jeg tror mange i Norge verdsetter.

Det er verdt å minne om at situasjonen som er oppstått, med knapphet på egg, har en forklaring.

Det er økt etterspørsel fra den delen av matindustrien, som tidligere har basert seg på importerte egg, nå sliter med å få tak i importert råvare. Dette som følge av fugleinfluensa og salmonellautbrudd i EU.

Da er løsningen å lære av det som nå har skjedd og forbedre det. Løsningen er ikke å liberalisere landbrukspolitikken.