Det korte svaret er at fem av de politiske partiene i Stange så langt, vil ikke fortelle innbyggerne i Bekkelaget/Sandvika om sine standpunkter i god tid før kommunevalget i september!

Hva sier dette om respekten for velgerne?

Vårt debattinnlegg om byggehøyder i Bekkelaget/Sandvika sto på trykk i Hamar Arbeiderblad 15. juni.

I vårt debattinnlegg utfordret vi de politiske partiene i Stange til å gi «klar melding» om hvorvidt de går for en utbygging med inntil fire etasjers boligblokker, eller inntil to etasjer (dagens byggehøyde i området) langs Claus Bendekes veg - og inne i småhusbebyggelsen i et av Norges viktigste kulturlandskap av nasjonal verdi Stange Vestbygd.

Så langt har Nærmiljølista, Bygdelista, Stange KrF og Stange Venstre i debattinnlegg i HA slik vi forstår gitt tilbakemelding til velgerne om at de går for en videreføring av dagens byggehøyder innenfor småhusbebyggelsen.

Stange arbeiderparti, Stange Senterparti, Stange Høyre, Stange FrP og Stange Sosialistisk Venstreparti gir et svar i debatt-innlegg som sto på trykk i HA 21. juni.

Disse fem partiene sier nei til å fortelle velgerne om sine standpunkter før sluttbehandling av kommuneplanen 30. september, det vil si i god tid etter kommunevalget.

Vi vil hevde at byggehøyder inne i småhusbebyggelsen i Bekkelaget/Sandvika er partipolitikk som ikke utredes av kommunedirektøren, men som politikerne selv må stå til ansvar for.

At byggehøyder i Stange er partipolitikk fremgår også av den politiske samarbeidsavtalen som ble inngått etter siste kommunevalg i 2019.

Her var byggehøyder et av flere avtalepunkter.

Bakgrunnen for vår henvendelse til de politiske partiene i Stange, er politiske vedtak i en rekke plansaker i senere tid som gir grunnlag for å stille spørsmål om hva enkelte partier egentlig mener om byggehøyder i småhusbebyggelse i Bekkelaget/Sandvika.

Et forslag om utbygging med fire etasjers boligblokker inne i kulturlandskapet vest for Claus Bendekes veg ble så sent som i september 2022 enstemmig avvist av planutvalget (inkludert representantene fra Ap), med begrunnelse manglende tilpasning til nærmiljøet og kulturlandskapet.

Men i sak om rullering av kommuneplanen som skal sluttbehandles 30. september 2023, blir det fremmet forslag om en utbygging med inntil fire etasjes boligblokker inne i dette området!

Før forslag om rullering av kommuneplan ble sendt på høring, ble saken behandlet i kommunestyremøte 19. april. Her fikk et forslag om en utbygging med to etasjer i stedet for fire etasjer stemmer fra de fleste partier/lister. Herunder fra Kirsti Berge, gruppeleder Høyre, og Amund Røhr Heggelund, gruppeleder SV.

Det blir litt merkelig at disse gruppelederne nå ikke lenger ønsker å gi innbyggerne informasjon om sine byggehøydestandpunkt. Forslaget om to etasjer manglet tre stemmer på flertall, og fikk ingen stemmer fra Ap og FrP.

I forbindelse med sak om utbygging på Essotomta/Sandvikavegen 29 høsten 2022, ble det i kommunestyremøte fremmet forslag om å senke antall etasjer til maksimalt fire. Forslaget manglet tre stemmer på å bli vedtatt.

Forslaget fikk ingen stemmer fra Høyre og FrP.

For å kunne vedta en utbygging med seks etasjer for deler av bygningsmassen inne i småhusbebyggelsen, valgte Ap å bryte den politiske samarbeidsavtalen som ble inngått etter kommunevalget i 2019.

I sak om utbygging i Hobergvegen 140 og 142, ble det i planutvalget blant annet fremmet forslag om å senke etasjehøyde til to etasjer. Forslaget falt mot seks stemmer. Forslaget fikk ingen stemmer fra Ap, FrP eller Høyre.

Mange ble nok overrasket da Aps Erik Kristiansen i kommunestyret 15. mars 2023 i samme sak fremmet forslag om å sende saken i retur, med intensjon om en bedre tilpasning til omgivelsene.

Forslaget ble enstemmig vedtatt .

Nytt planforslag med blant annet byggehøyde på to etasjer ble enstemmig vedtatt i planutvalget, og er nå sendt ut på høring.

Vi har merket oss at i denne saken har flere politikere endret mening om antall etasjer fra planutvalgets behandling, og til saken ble behandlet i kommunestyre.

Vi mener at befolkningen i Bekkelaget/Sandvika innen rimelig tid har krav på et svar fra våre politikere på valg i september, om Hobergsaken betyr et skifte: Vekk fra fortetting med bebyggelse høyere enn to etasjer inne i småhusbebyggelsen i Ottestad, eller om dette var et engangstilfelle.

Betyr Hobergsaken at de politiske partiene i Stange nå vil gå for en bebyggelse på inntil to etasjer inne i småhusbebyggelsen inne i et av Norges viktigste kulturlandskap, vest for Claus Bendekes veg, ved endelig behandling av rullering av kommuneplanen i september?

Byggehøyder på tilfeldige tomter kjøpt opp av utbyggere inne i småhusbebyggelsen har stor betydning for befolkningens boligtrivsel, og vil være et delvis grunnlag for personlig stemmegivning i september.

Vi vil derfor enda en gang oppfordre de fem politiske partiene til å presentere sin byggehøydepolitikk inne i småhusbebyggelsen vest for Claus Bendekes veg, i form av debattinnlegg i Hamar Arbeiderblad.

Vi vil følge opp saken videre.