Mye har endret seg i medielandskapet den siste tiden, også i Innlandet.

Østlendingen, Glåmdalen og Oppland Arbeiderblad gikk sammen om å redusere antall papirutgaver i oktober i fjor.

Gudbrandsdølen Dagningen gjorde det samme i mai i år.

Nå er det HAs tur.

– Vi må fortsatt ta flere grep for å fortsette å levere sterkt på samfunnsoppdraget – nå og i fremtiden. Frekvensreduksjon vil gjøre det mulig å styrke det digitale tilbudet ytterligere, og tilby flere lesere journalistikk på deres foretrukne plattformer, sier sjefredaktør Katrine Strøm i Hamar Arbeiderblad.

25. september blir den første mandagen uten papiravis. Fra denne datoen vil papiravisen komme ut på tirsdager, torsdager og lørdager.

Bakteppet for det historiske grepet, er endrede leservaner og langt dyrere produksjons- og distribusjonskostnader.

Alt du trenger å vite om overgangen til tredagers avis

1. Blir det reduksjon i prisen, når jeg bare skal få halvparten så mange papiraviser hjem til meg?

SVAR: Nei, dessverre. Produktet vi lever av å lage er innhold, og det vil vi fortsatt gjøre med minst like stor kvalitet og volum. Frekvensendringen er ikke et sparetiltak, men et tiltak for å skape handlingsrom til at flere kan konsentrere seg om å lage journalistikk som er relevant for mange.

https://www.h-a.no/vis/info/qa

2. Jeg har verken nettbrett eller PC, og telefonen min er altfor liten til å lese fra. Er ikke dette diskriminering av eldre og trofaste abonnenter?

SVAR: Endringen er ikke noe vi gjør med lett hjerte, for vi vet hvor stor pris mange setter på den daglige morgenrutinen med et ferskt HA i hånden. Vi foreslår at du enten lar den ligge på bordet et par dager, og fordeler lesingen. Det vil være færre, men fyldige og gjennomarbeidete aviser, med hygge- og nyttestoff i tillegg til nyheter, som fortsatt kryssord, lørdagskommentar og Oddmund Mikkelsen-tegning småstoff, tegneserier, radio/tv-oversikt for alle ukas dager.

3. Hvem kan hjelpe meg med å sette opp eAvis og nettavis på min telefon eller nettbrett?

Vi på kundesenteret kan forklare, eller kanskje du har en sønn/datter eller barnebarn som vil være glad for å hjelpe?

Uken overgangen skjer vil det være Åpen dag i HA-huset i Grønnegata hele uken. I tillegg vil det bli annonsert Åpne dager i avisen med tider

HA vil før overgangen engasjere hjelp som kan kjøre hjem til folk for å hjelpe ferske digitale brukere å registrere og laste ned apper, forstørre skjerm etc.

4. Hva er Pluss Alt, og hvorfor skal det interessere meg som bor i Hamar/Stange/Ringsaker/Løten?

SVAR: Hamar Arbeiderblad samarbeider med Amedia om teknologi og en del andre tjenester. Siden starten av 2023 har abonnenter mot et tillegg i prisen kunne velge å legge til PLUSS ALT til sitt vanlige abonnement. Slik har man kunnet gå inn på mer enn 100 andre aviser og lese alt Pluss-innhold, se livesendinger fra en rekke sportsgrener og høre podcaster man ellers betaler en egen sum for. Det nyeste er at man kan samle akkurat de avisene man selv vil følge og finne dem på ett sted, ALT.no eller ALT-appen.

Hvis du er KOMPLETTABONNENT på HA, er dette nå INKLUDERT I PRISEN, og sånn blir det også fremover.

5. Har dere ikke tro på papiravisen lenger?

Vi har tro på journalistikken vi leverer – og på at den kan konsumeres på mange ulike måter. Dette er en tilpasning til den virkeligheten vi lever i og den framtiden vi vet møter oss.

Vi vet at papiravisa er viktig for store lesergrupper – disse har en rett til å få viktig samfunnsinformasjon. Det er viktig at innholdet vårt ikke blir noe kun de færreste har råd til å betale for. Da mister HA kraft, og kan i mindre grad løfte vanlige folks historier og interesser, og gi færre en stemme i samfunnsdebatten.

Vi tror papiravisen vil overleve i mange år til, selv om antall papirabonnenter vil fortsette å gå ned i årene som kommer. Dette grepet er med å sikre det.

6. Kommer alle sakene på nett i papiravisen også?

Nei, men alt det beste av lokale innholdet kommer både på papir og nett. Hvilke saker blir fremdeles håndplukket i redaksjonen.

Hendelsesnyheter som preger nettavisen, vil ofte bli presentert på en annen måte i avisen enn på nettet. Vi kan for eksempel dekke pågående hendelser løpende på nett, mens det blir en mer oppsummerende sak på papir.

7. Hva skal avisens rolle være i lokalsamfunnet?

Vi skal være tett på det som skjer, oppdatere leserne våre fortløpende, rette søkelyset mot kritikkverdige forhold, informere og engasjere, sette dagsorden og være en debattarena.

Vi skal ta i bruk de fortellerteknikkene som er tilgjengelig for å sikre deg en best mulig brukeropplevelse.

Gjennom journalistikken utfører vi en vesentlig samfunnsoppgave, og den skal vi ivareta minst like sterkt fremover som vi hittil har gjort.

Vi skal være en venn av våre lokalsamfunn, og en ærlig venn sier fra når noe er galt. For at det skal bli bedre.

8. Jeg følger med på nett og på papir - hvorfor skal jeg beholde papiravisen når nyhetene kommer der mange dager etter at de var på nett?

Nyheter er ferskvare – derfor presenteres så å si alt innholdet vi produserer på nett først.

Noen foretrekker likevel å få nyhetene servert i en redigert og ryddig papiravis. Dette handler for mange om vaner, og om man foretrekker å synke ned i godstolen med papiravisen eller en iPad i hånda. Foretrekker du papiret, får du fra og med 26. september (første tirsdag MED papir) en fyldigere avis tre dager i uka.

9. Hvordan får jeg tilgang til de digitale produktene?

Er du ved PC? Gå inn på www.h-a.no/registrer

Du kan komme og få hjelp i vårt avishus i Hamar. Vi vil gå ut med datoer for åpen dag når det nærmer seg.

10. Hva er forskjellen på nettutgaven og e-avis?

Nettutgaven er h-a.no. Den oppdateres fortløpende fra morgen til kveld.

E-avis er en blåkopi av papiravisa, bare at den kan leses digitalt på feks en PC, mobiltelefon eller lesebrett. Den kommer ut klokka 21.00 kvelden før papir, og kommer heretter altså tre dager i uka.

OBS: Det kommer altså ikke ut E-avis de dagene vi ikke har papiravis.

11. Hva skjer med tv-sidene i avisen?

Du vil få oversikt over tv- og radioprogrammet for to dager i avisene på tirsdag og torsdag, og for tre dager i lørdagsavisen.

12. Hvem har bestemt at dere skal ned i frekvens?

Den formelle bestemmelsen er det styret i avisen som har fattet. Men vedtaket kommer etter anbefaling fra oss som leder og jobber i avisen. Vi er sikre på at dette grepet er viktig for oss og en investering i framtida for å sikre et redaktørstyrt medium til betydning for lokalsamfunn og demokrati.

13. Hva skjer med prisen?

Prisen endres ikke. Som abonnent vil du få tilgang til minst like mye innhold som tidligere.

Avisene du får blir fyldigere, for at abonnentene på papir ikke skal gå glipp av nyheter.

Annonseinntektene går ned i alle aviser og har gjort det i flere år. Kostnadene knyttet til trykk og distribusjon er også i sterk økning. I likhet med alle andre som selger et produkt/en vare så må vi sikre overskudd for å overleve.

https://www.h-a.no/vis/info/qa

14. Avisas rolle i lokalsamfunnet?

Den er viktigere enn noen gang, og vi må derfor rigge oss slik at vi kan fortsette å være lesernes førstevalg for det lokale innholdet også fremtiden.

Vi er glad i distriktet vårt - og vil gjøre jobben vår best mulig. Det gjør vi best med å være godt rustet redaksjonelt.

HA er viktig for kommunene våre. Gjennom journalistikken utfører vi en vesentlig samfunnsoppgave, og den skal vi ivareta minst like sterkt fremover som vi hittil har gjort.

15. Jeg vil si opp, får jeg refundert det jeg har betalt for mye?

Ja, det får du, men hva med å prøve dette i et par måneder for å se om du liker det?

Færre leser papiravisa

Stadig flere mediehus ønsker å ta ned frekvens. Det henger sammen med at de globale teknologiendringene fører til stadig raskere endringer i folks medievaner, og i deres forventninger til mediene.

Statistikk fra SSB viser at i år 2000 leste 77 prosent av befolkningen papiravis. I dag leser kun 21 prosent avisa på papir. Og annonsørene har fulgt etter leserne – digitale annonseinntekter vokser, mens papirinntektene synker raskt.

Utviklingen gjelder for alle aldersgrupper, men særlig blant yngre. 35 prosent i aldersgruppen 16 til 24 år følger ikke med på nyheter i tradisjonelle medier, hvorav 17 prosent utelukkende får med seg nyheter i sosiale medier.

HA som andre aviser møter tøffere kamp om folks tid, tillit og betalingsvilje hos yngre generasjoner.

Avisa har imidlertid satset målrettet på digital journalistikk mot aldersgruppene under 50 en god stund allerede. Det legger et godt grunnlag for at generasjonene som skal overta for papir-generasjonen, er godt kjent med hva en lokalavis er og kan stille krav og forventninger til den, akkurat som eldre lesere har hatt sine mål for hva som er godt innhold.

I sommer vokste HA mer enn sammenlignbare aviser i aldersgruppa 20–29 år, og har greid å holde opplagsvekst de siste tre årene til tross for nedgangstider i samfunnet ellers.

Satser mer på nett

– De siste årene har samarbeid mellom lokalaviser skapt mye større etterspørsel etter lokaljournalistikk digitalt. Det er positivt at redaktørstyrte medier beholder en rolle i folks liv og i demokratiet, sier Strøm.

Blant HAs abonnenter bruker nå 8 av 10 avisa digitalt i større eller mindre grad, mens 55 prosent er heldigitale.

– Vi putter flere ressurser inn i nettavisen utover høsten med eksklusive nyheter, blant annet en ny podkastserie. Den gleder vi oss til å fortelle mer om senere, sier hun.

Siden 2017 har nesten 40 lokale Amedia-eide aviser selv ønsket og valgt å redusere antallet papirutgivelser i uka.

– Ved å samarbeide med Amedia i Alt-produktet, en app og en felles, levende avisforside, har vi åpnet dørene for HA-lesere til mange andre medier, sport og underholdningstilbud. Det styrker alle avisene og betyr mye for både overlevelse og handlingsrom på lang sikt, sier Strøm.

Forberedt på reaksjoner

Strøm legger ikke skjul på at hun er forberedt på reaksjoner fra trofaste lesere av HAs papirutgave.

– Dette er ikke noe vi gjør med lett hjerte. Vi vet at mange setter stor pris på morgenrutinene med fersk HA hver dag. Vi skjønner også godt at noen kommer til å bli skuffet og vil ha vanskeligheter med å forstå denne overgangen. Til dem vil jeg si at på de dagene hvor det ikke kommer papiravis, skal vi sørge for at det er desto mer å lese i den digitale utgaven, sier hun.

Lesere som trenger hjelp med å logge seg på digitalt, vil selvfølgelig få dette. Allerede fredag 1. september vil man kunne få hjelp i HAs lokaler på Hamar og i Brumunddal.

Mellom 21. og 29. september vil det være åpen dag i Grønnegata mandag, torsdag og fredag.

– Vi kommer til å være fysisk til stede og jobber med en ordning der kan man bestille hjelp hjem til seg for å komme i gang med den digitale lesningen, forsikrer Strøm.

Ikke lønnsomt siden nyttår

Folks endrede medievaner har ført til dyrere produksjon og distribusjon av papiravis. For HAs del skjedde det et stort skifte ved nyttår 2022–2023.

Siden da har det ikke vært mulig for avisa å trykke og levere ut papiravis med lønnsomhet.

– Valget sto da mellom å sette opp prisen betraktelig, eller innføre ulik prising etter hvor folk bor. Det ønsker vi ikke, sier Strøm.

Hun understreker likevel at pris alene ikke er avgjørende for at HA beslutter å gå fra seks til tre papirutgaver, men at det fremskynder valget.

– Selv om det ikke er en enkel avgjørelse å ta fra et svært papirlojalt publikum avisa de gleder seg over hver morgen, gjør vi det nettopp for å sikre papiravisens rolle, og muligheten til å fortsatt distribuere til en pris så mange som mulig har råd til, avslutter Strøm.

Edit.: I første versjon av denne artikkelen oppga vi at HA planla åpen dag hver hverdag mellom 25. og 29. september. De fem dagene ble endret til å være torsdag-fredag uka før, og man, tors og fra i overgangsuka.

Rettet 25. september kl 20.00