Norges Bank slapp torsdag offisielt sine nye tall fra Regionalt Nettverk, som delvis var lekket på forhånd.

De viser at norske bedrifter tror neste år vil bli et tungt år.

- Bedriftene i Norges Banks regionale nettverk venter at aktiviteten samlet vil holde seg uendret i fjerde kvartal, for så å avta i begynnelsen av neste år. Samtidig er det store forskjeller mellom næringene. Oljeleverandørene ser for seg en klar oppgang, mens bedriftene innen bygg og anlegg venter et betydelig fall i aktiviteten. Bedriftene melder om mer ledig kapasitet og mindre rekrutteringsproblemer. Samlet venter de en årslønnsvekst på 5,4 prosent i år og 4,5 prosent neste år, skriver de i en pressemelding.

De venter at årslønnsveksten vil ende på 5,4 prosent i år og falle til 4,5 prosent neste år, skriver Norges Bank.

Bedriftene venter lavere aktivitet på nyåret, men det er store forskjeller mellom næringene. Oljeleverandørene ser for seg en stor oppgang i aktiviteten, mens bedriftene innen bygg og anlegg venter et fall.

Tror på fall i sysselsettingen

Det har lenge vært snakk om kapasitetsproblemer i norske bedrifter. Dette ser ikke lenger ut til å være et problem.

- Andelen bedrifter med kapasitetsproblemer har avtatt i de fleste næringene, og det er litt lettere å få tak i arbeidskraft enn normalt. Samtidig er sysselsettingsplanene for fjerde kvartal nedjustert fra forrige runde. Bedriftene ser nå for seg ganske stabil sysselsetting i fjerde kvartal, og et lite fall i starten av neste år, skriver Norges Bank.

Slapp tall ved et uhell

Tallene som nå er lagt frem er fasiten, etter at Norges Bank nylig slapp deler av tallene ved et uhell.

Sjeføkonom Kjersti Haugland i DNB Markets bekrefter at de sendte et varsel, da kvartalstallene for Norges Banks regionale nettverk ble publisert ved en feil.

– Det var helt tilfeldig at vi oppdaget det. Det er en figur vi ofte bruker i våre foredrag, og figuren til Norges Bank stemte ikke med figuren vi selv bruker. Vi lurte derfor på om det var noe feil, sier Haugland til E24.

28. november publiserte Norges Bank publiserte kvartalstallene for Norges Banks regionale nettverk ble publisert ved en feil. Tallene skulle i utgangspunkt kommet i dag, 7. desember.

– Jeg tenker at det er en veldig uheldig feil. Det er vel bare en lekkasje av en rentebeslutning eller rentebane som kunne vært mer uheldig, sier sjeføkonomen.