Hun lover å gjøre et forsøk.

Klara-Lise Aasen, totning, er ny sjef for en av de største og viktigste institusjonene i Innlandet og på Østlandet. Hun er den første kvinnen som skal lede SpareBank1 Østlandet.

Hun tar over landets fjerde største sparebankkonsern, med drøyt 1.100 medarbeidere og en forretningskapital på 232 milliarder kroner. Nå lover hun å gjøre et forsøk på å lære seg navnene på alle ansatte.

Les også

Klara-Lise kom for seint første dag i den nye toppjobben – slik ble hun tatt imot

Det er sikkert vel og bra.

Men når hun nå går inn i sin nye sjefsrolle, tar hun også over et annet, stort ansvar.

Og det omtrent samtidig som starten på vårens lønnsoppgjør nærmer seg sin skjebnetime.

For de siste årene har norske lønnsmottakere opplevd stadig synkende kjøpekraft. Gjennom inflasjon og dramatisk takt i renteøkningene, er det blitt igjen stadig mindre i posen til norske kvinner og menn.

Selve bærebjelken i etterkrigstidens sosialdemokratiske tankegang; at man gjennom arbeid skal ha mulighet til å bære kostnadene for sin egen bolig og livsopphold, og ta del i en jevn og trygg økonomisk vekst, er truet.

Blant den nye banksjefens drøyt 390.000 kunder, er det garantert mange som kjenner på en ny, tøff økonomisk hverdag.

Fra søndag av kan over 15.000 norske arbeidstakere bli tatt ut i streik. Mange har fryktet at vårens lønnsoppgjør kan bli tøft. Det er mye som skal tas igjen. Forventningene er høye. Man skal heller ikke glemme at det kan finnes en og annen bedriftsleder der ute som er usikker på om hennes eller hans bedrift kan takle et «for godt» lønnsoppgjør.

Den sittende regjeringen gikk som vi husker til valg på at det skulle være vanlige folks tur. Og siden det, har mange opplevd det stikk motsatte.

Da hennes forgjenger Richard Heiberg nylig gikk av med pensjon, hadde han i sitt siste arbeidsår en lønn på 4,9 millioner kroner samt gode for 139.000.

HA skrev før påske at Sparebank 1 Østlandet AS hadde i fjor et overskudd på 2.222 millioner kroner (2,2 milliarder kroner) etter skatt. Eierne deler et utbytte på 903 millioner kroner for fjoråret.

Klara-Lise Aasen går inn i en ny rolle der hun har stor makt.

Hun, og banken hun nå leder, har det til felles med partene i lønnsoppgjøret at de alle i betydelig grad er med på å bestemme hvordan den økonomiske utviklingen til de så mye omtalte vanlige folk skal bli.

Internt er det helt sikkert fint å kunne navnet på alle de ansatte. Men for kundene er det nok viktigst at banken deres bidrar til økonomisk levelige vilkår.