Didrik Eng Strand vant med tida 1.48,06. Finn Sonnekalb fra Tyskland tok sølvet (1.48,18), mens polakken Szyman Wojtakowski sikret seg VM-bronsen med 1.48,84.

- Det har vært noen travle timer. Det har vært dopingkontroll og litt andre ting, sier Eng Strand på telefon fra Japan til HA-sporten.

På spørsmål om han følte seg sikker på gull underveis i løpet, svarer han følgende:

- Nei, det gjorde jeg ikke vel egentlig ikke. Jeg følte ikke at jeg traff sånn veldig bra, men da jeg kom i mål og så tiden, visste jeg at det bare var to løpere igjen. Da visste jeg i hvert fall at jeg var sikret pallen. Og så ble det jo den aller fineste plassen, sier han.

Spurte om å få se brorens løp

Storebroren til Didrik, Sander, som spiller for Bergen-klubben Åsane på nivå to, er stolt når han prater med HA-sporten fredag morgen.

- Dette var kult, altså. Vi skulle ut og ha morgentrening her nå, men jeg spurte treneren om jeg kunne være inne og se de to siste parene. Dette var kult. Det var enorm glede, sier han.

Han har ikke fått snakket med broren på telefon ennå, men han har hatt kontakt med ham etter at han gikk i mål på den raskeste tiden.

- Jeg har sendt noen meldinger med ham, men jeg tipper de (familien) er stolte. Jeg sa til Didrik i går at han bare skulle gå og nyte det. Jeg tror han har vært litt spent, men jeg tror de er stolte og glade. Han har lagt mye press på seg selv. Han har hatt det som et mål ganske lenge, sier han.

Hovedpersonen forteller at han hadde brorens tips med seg da han gikk rundt isen.

- Ja, det gjorde jeg. Så det må jeg fortsette å nyte i morgen også, sier han og sikter til at det kommer flere distanser da.

Og dermed blir det heller ingen stor feiring i aften.

- Nei, det blir bare å slappe og ta det rolig, sier han.

Glad Ervik

Hjemme i Hamar er rektor på WANG Toppidrett, Eskil Ervik, som tok to sølv i allround-EM i 2000 og i 2006 i Vikingskipet under sin aktive karriere, glad for at Eng Strand har utrettet suksess i Asia.

- Dette synes jeg er kjempegøy. Han har hatt alltid vært et kjempetalent, men etter beinbruddet, som satte ham tilbake for noen år siden, har vært forbilledlig i måten å komme tilbake på. Han har en treningsalder i hodet som mange bør være misunnelig på. Han jobber bra og er en rå fyr, sier Ervik til HA-sporten.

For Ervik er det litt ekstra stas at Eng Strand går på skolen han er rektor for, og han påpeker at det er en god treningshverdag de har utviklet sammen.

- Ja, det er gøy for oss. Han er en del av en fin treningsgruppe. Han og Finn Elias (Haneberg) og Aura (Løvås), som gjør det bra alle gjør det bra der borte. Det er gøy. Det er dette vi ønsker, at man skal kunne lykkes. Så det betyr veldig mye for oss, sier han.

- Kjempestort

Lederen i HIL, skøyter, Bjørn Terje Andersen, er mektig imponert over Eng Strand og resten av de mange gode utøverne som har representert Hamar Idrettslag.

- Dette er kjempestort for HIL skøyter. Vi har to gutter i verdenstoppen. Det viser at vi fortsatt kan utvikle skøyteløpere i Hamar. Vi har jo fin tradisjon med det - sist med Eskil Ervik og Even Wetten. Vi har et godt samarbeid med Wang Toppidrett. Trenerne Eskil Ervik, Robin Gruben, Arve Henning Ripsrud og Pål Gravem gjør en kjmepejobb. Mjøsteam er senteret her, sier Bjørn Terje Andersen til HA-sporten.

Eng Strands lagkamerat i Hamar IL, Finn Elias Haneberg, ble nummer sju på tida 1.49,55.

På 500 meter ble Didrik Eng Strand nummer 13 (36,89) og Finn Elias Haneberg nummer 26 (37,44).

Kyungmin Koo fra Korea vant 500-meteren (35,55), foran Yuta Hirose (35,57) og Issa Gunji (45,65), begge fra Japan.

HA-sporten har forsøkt å komme i kontakt med den nybakte verdensmesteren, men han har ikke vært tilgjengelig ennå.