(Nettavisen): Dyrtiden har truffet Norge hardt, og SSBs nye levekårsundersøkelse tegner et enda dystrere bilde av hvordan det står til i norske husholdninger enn mange har fått med seg.

970.000 personer, eller 20 prosent av befolkningen over 16 år, oppga i 2023 at de ikke kunne klare en uforutsett utgift på 20.000 kroner uten å ta opp lån eller selge gjenstander, skriver i en melding torsdag morgen.

20.000 kroner er typisk en uforutsett reparasjon på bilen, eller erstatning for viktige hvitevarer.

– 2023 var preget av økt rente- og prisnivå. Levekårsundersøkelsen viser at andelen som oppgir å ikke har råd til materielle og sosiale goder har økt de siste årene, og det samme gjelder andelen med betalingsproblemer, sier seniorrådgiver i Statistisk sentralbyrå, Håvard Bergesen Dalen.

Sliter både material og sosialt

Undersøkelsen viser at andelen som mangler noe materielt har økt fra rundt 15 prosent før pandemien, til over 20 prosent i dag.

Samtidig øker de som ikke har råd til sosiale goder (for eksempel ferie, reglemessige firtisaktiviteter) betydelig.

Klarer ikke å betale regningene

Betalingsproblemer er også i ferd med å bli et problem: Antallet som oppgir å ha betalingsproblemer har økt med nær 30 prosent.

Det er særlig en voldsom økning blant enslige.

– Mer enn hver tredje enslig i alderen 25–44 år svarer at de ikke har råd til uforutsette regninger og nesten like mange oppgir at de har forbruksgjeld som tynger deres økonomi. 10 prosent av de enslige i denne aldersgruppen oppgir at de har hatt problemer med å betjene slik gjeld.

En medvirkende årsak til betalingsproblemer er forbruksgjeld.

– 146.000 personer hadde ikke vært i stand til å betale regninger for kredittkort eller avbetalingskjøp minst en gang det siste året, melder SSB.

Også de med høy inntekt sliter mer

Det er naturlig nok de med lavest inntekts som sliter mest når kostnadene sliter, men ifølge SSB er det også tydelig at de med høy inntekt også sliter mer.

– Vi ser at både personer med lav og høy inntekt i større grad rapporterte om økonomiske vansker i 2023. Selv om det er de mest sårbare gruppene, som dem med lavinntekt og sosialhjelpsmottakere, som i størst grad opplever å ha dårlig råd, ser vi en økning i andelen med økonomiske vansker også blant dem med høyere inntekt, utdyper Bergesen Dalen.