(Nationen): Fra 1. april til 20. august skal alle hunder holdes i bånd eller være forsvarlig inngjerdet eller innestengt. Formålet med båndtvangen er at hunden ikke skal jage eller skade husdyr, tamrein eller viltlevende dyr og deres reir, bo eller hi.

Tidligere leder i viltnemnda i Sarpsborg, Thor Pinaas (Ap), har tidligere sagt til Nationen, at mange hundeeierer ikke bryr seg om båndtvangen.

– Det blir verre og verre. Hver enkelt er opptatt av seg og sin hund, og tenker at den gjør aldri noe galt. De har ingen tanke for hvorfor vi har nasjonale regler om at hunden skal holdes i bånd.

Loven om sikring av hund ved bådtvang

I tiden fra og med 1. april til og med 20. august skal en hund bli holdt i bånd eller forsvarlig inngjerdet eller innestengt, slik at ikke den kan jage eller skade husdyr, tamrein eller viltlevende dyr og deres reir, bo eller hi.

Kommunen kan gi forskrift om at hunder skal holdes i bånd eller forsvarlig innestengt eller inngjerdet

a.i og i tilknytning til boligområder og handleområder,
b.i parker, på gravplasser, på og ved skoler, barnehager og anlegg for lek, idrett, sport eller rekreasjon,
c.på og ved bestemt/angitte turstier, turveier, merkede skiløyper, leir- og rasteplasser,
d.i bestemt angitte andre områder på land, i vann eller sjø som er allment benyttet som tur- og rekreasjonsområder,
e.i hele eller deler av kommunen i bestemt angitt tidsrom når husdyr normalt går ute, eller
f.under ekstraordinære forhold som gjør båndtvang påkrevd for å beskytte viltet.

Båndtvang etter bokstav c og d kan ikke fastsettes i større grad enn nødvendig og slik at hensynet til de som ønsker å ferdes med løs hund også ivaretas i tilstrekkelig grad, både hva angår omfang og geografisk spredning. Båndtvang etter annet ledd bokstav e og f kan bare innføres i de områder av kommunen hvor husdyr har rett til å beite og faktisk beiter, eller hvor vilt man ønsker å beskytte har sitt leveområde. Båndtvang fastsatt i medhold av annet ledd bokstav f må opphøre straks forholdene tilsier det. Der beite, natur- og rekreasjonsområder berører flere kommuner, bør disse samordne sine forskrifter. Kommunens innføring av båndtvang etter bokstav f kan påklages til statsforvalteren.

Kommunen kan gi forskrift om at hunder ikke har adgang til barnehager, skolegårder eller gravplasser.

Kilde: Lovdata

Egg og kalver

Spesielt våren er en utsatt tid. Da legger fuglene egg, mens andre dyr som rådyr, får kalver. Spesielt disse er det forbudet skal verne om. I tillegg er det mange husdyr på beite rundt om i landet.

Ifølge ung.no kan brudd på båndtvangene straffes med bot eller fengsel inntil seks måneder.

En undersøkelse gjennomført av Kantar fra 2023, viste at mange hundeeiere ikke dropper bånd fordi de ikke bryr seg, men rett og slett fordi de ikke vet når båndtvangen er.

Kantar gjennomfører «Den store kjæledyrundersøkelsen» hvert år. Norske hundeeiere ble spurt når de trodde at perioden for båndtvang var og fikk tre mulig svaralternativer. Undersøkelsen viste at bare 66 prosent av hundeeierne visste at båndtvang starter fra 1. april og varer til 20. august. De øvrige respondentene svarte enten feil eller visste ikke svaret.

Unntak for regelen

Mattilsynet skriver på sine nettsider at dersom du møter en hund som er løs, skal du fange den og levere den til eier hvis den er i nærheten, og du kan ta hånd om hunden på en forsvarlig og lovlig måte.

"Dersom dette ikke er mulig, skal hunden snarest leveres til politiet", skriver de.

De påpeker også at flere kommuner har egne områder hvor det skal være lov til å slippe hunden hele året, uavhengig av båndtvangsperioden, og at dette kan du finne ut av dersom du tar kontakt med kommunen.

Loven gir unntak fra båndtvang for bestemte hundetyper eller hunder som brukes på bestemte måter, som førerhund i aktiv tjeneste, under trening eller prøving for slik tjeneste. Også enkelte jakthunder er unntatt reglene.