Med totalt 15.271 søkere har Høgskolen i Innlandet en nedgang i antall søkere på 151 sammenlignet med opptaket i 2022. Det skriver høgskolen i en pressemelding mandag formiddag.

Hinn tilbyr i år 75 studier i det nasjonale opptaket til Samordna opptak, som er fem færre enn i fjor. I dette opptaket har 8308 søkere høgskolen som førstevalg, som er en nedgang på 7 prosent fra i fjor.

«Lavere fødselskull, litt færre studietilbud og et relativt godt arbeidsmarked kan trolig forklare noe av nedgangen», skriver Hinn i pressemeldingen.

I det lokale opptaket, som først og fremst inkluderer master- og videreutdanninger, har høgskolen 561 flere søkere enn i fjor, noe som tilsvarer 8,7 prosent.

Prorektor utdanning, Stine Grønvold, sier det er naturlig at søkertallene vil svinge litt fra år til år.

– Søkerne kan være trygge på at de vil bli tatt godt imot hos oss om de får tilbud og takker ja til studieplass. Det er gledelig at mange søker seg til høyere utdanning ved høgskolen, og nå er det vår oppgave å ta godt imot dem som starter med studier på studiestedene våre til høsten, sier Grønvold.

Flere populære studier

«Statistikken viser at Hinn med 8308 søknader med oss som førstevalg har flest blant høgskolene i Norge, og har to av de mest populære studietilbudene i hele landet», skriver Hinn videre.

418 søkere har årsstudium i mat, ernæring og helse (nettbasert) som førstevalg. Studiet har 30 studieplasser, noe som gir studiet 13,93 søkere pr. studieplass. Det gir studiet en sjuendeplass nasjonalt målt på flest antall førsteprioritetssøkere pr. studieplass.

1391 søkere har organisasjon og ledelse (Rena, deltid, nettbasert) som førstevalg. Det gir studiet en fjerdeplass nasjonalt over mest søkte studier i Norge, målt i antall søkere.

– Vi treffer veldig godt på de nett- og samlingsbaserte studiene våre. Vi er og skal være en fremtidsrettet utdanningsinstitusjon tilpasset ulike målgrupper, og det er gledelig å se at de fleksible studietilbudene er populære, og sammen med våre campusbaserte studier gir det oss en god miks i studieporteføljen, sier Grønvold.

Gode søkertall for flere nye studier

Totalt har Hinn 2,01 søkere pr. studieplass, og har i årets opptak flere helt nye og reviderte studietilbud som det har vært mulig å søke seg til.

Master i offentlig ledelse og styring – fordypning i beredskap og krisehåndtering har 175 søkere, mens master i barnevern har 68.

«Bemanning og rekruttering av sykepleiere har fått mye oppmerksomhet de siste månedene. Samtlige bachelorstudier i sykepleie hos oss har en nedgang i antall søkere sammenlignet med i fjor. Det positive er at det på studiested Elverum fra høsten av tilbys en ny tverrprofesjonell breddemaster innen intensiv-, operasjon- og kreftsykepleie. De har fått henholdsvis 31, 23 og 22 søkere», skriver Hinn.

Bachelor i musikkformidling på Hamar har 32 søkere.

– Vi er opptatt av å videreutvikle studieporteføljen i tråd med studentenes ønsker og samfunnets behov. Den nye fordypningen i beredskap og krisehåndtering er et svar på økt etterspørsel etter kompetanse innen kriseledelse, risiko og sårbarhet, og da er gledelig å se at studiet får mange søkere, sier Grønvold.

Håper på flere lærerstudenter før høsten

På landsbasis har det de siste månedene vært mye oppmerksomhet rettet mot læreryrket, inkludert arbeidsvilkår og fremtidig rekruttering til yrket.

Søkertallene viser at lærer som utdanningsområde på nasjonalt nivå har hatt en nedgang på 21 prosent i antall førstevalg, mot 14 prosent ved Hinn.

I pressemeldingen uttaler Grønvold at det er viktig at man i fremtiden fortsatt utdanner lærere over hele landet. Hun viser til at mange av studentene blir boende og jobbende som lærere i Innlandet etter fullførte studier.

– Vi ser at det er flere søkere enn studieplasser på flere lærerstudier i de største byene. Det kan bli et problem om disse utdanningsinstitusjonene gir tilbud til flere studenter enn de har studieplasser til. Riktig dimensjonering handler både om studentenes rettmessige krav på høy studiekvalitet og samtidig en lojalitet til politiske føringer og rundskriv som beskriver hvilken rolle utdanningsinstitusjoner har i å sikre kompetanse og likeverdige tjenester på viktige områder i samfunnet. Vi tror og håper derfor at vi får inn flere lærerstudenter før studiestart til høsten, sier Grønvold.