(Nettavisen): Når varmen ute faller med solen som står lavere på himmelen, trekker vi innendørs og kommer tettere og tettere på hverandre.

Resultatet av dette er kjent for oss alle, for på høsten starter høytiden for virus- og bakterieinfeksjoner.

Slimhinnene er nemlig mer utsatt når temperaturen faller. Siden luften også blir tørrere, kan de små dråpene med smitte også holde seg lenger i luften.

Her er noe av det du kan ha i vente i tiden som kommer.

Forkjølelse (Rhinovirus)

Forkjølelse er den mest vanlige plagen som ofte også kan komme flere ganger i løpet av vinterhalvåret. Grunnen er en virusinfeksjon i de øvre luftveiene.

Det er flere virus kan forårsake det, men den vanligste er rhinovirus, som på står for nesten 50 % av all slik smitte.

Den smitter gjennom dråpesmitte ved nysing og hosting, eller ved direkte kontakt med personer som er smittet.

Viruset kan også overleve flere timer på gjenstander som dørhåndtak, heisknapper, kaffemaskiner og lignende.

Symptomene kjenner vi alle; sår hals, hodepine, heshet og snørrete nese. Tiden fra du blir smittet til du blir syk, kalt inkubasjonstiden, er vanligvis fra 2 til 3 dager.

Omgangssyke (Norovirus)

En kjent, men langt fra kjær klassiker i vinterhalvåret. Også her er symptomene kjent for oss alle; kvalme, oppkast og diaré.

Det er flere ulike virus som kan gi denne plagsomme sykdommen.

Norovirus er mest vanlig og det er svært smittsomt. Vanligvis tar det 2–3 dager å bli syk hvis man har blitt smittet etter å ha tatt på et dørhåndtak eller tilsvarende.

Heldigvis tar det vanligvis ikke så lang tid å bli frisk fra dette viruset: 1–2 dager.

Influensa

Influensa er på langt nær like vanlig som forkjølelse. Flere tror nok at de har det, men det det er faktisk bare mellom 5 og 10 % av befolkningen som blir smittet hver sesong.

Grunnene er nok at mange av influensa-symptomene ofte kan forveksles vanlig forkjølelse.

Influensaviruset gir også en virusinfeksjon i luftveiene, men her kan både de øvre og nedre luftveier kan rammes. Ved influensa opplever også mange høy feber, smerter i muskler og ledd og tørrhoste.

Du er også mye lenger syk enn ved forkjølelse: Mellom 7 – 10 dager, men flere opplever at formen er kan være betraktelig redusert lenge etter dette.

Influensaviruset er veldig smittsomt og for de aller fleste er det helt ufarlig. Noen risikogrupper er imidlertid mye mer utsatt for alvorlig sykdom enn andre. FHI opplyser at nesten 1,6 millioner nordmenn er i denne gruppen.

Ifølge helsenorge.no dør det nemlig i snitt per år 900 av sykdommen.

Derfor anbefales det at alle over 65 år, sammen med andre risikogrupper, tar influensavaksine hvert år.

Korona (covid)

Nykommeren på lista er langt fra ukjent: Det svært smittsomme koronaviruset.

FHI publiserer ukentlig sine rapporter om covid-19, influensa og andre luftveisinfeksjoner i Norge. For uke 38 skriver de at nivået av covid-19 og andre luftveisinfeksjoner økte etter sensommeren, men at det nå viser en flat eller nedadgående trend.

Det er imidlertid ingen grunn til å tro at dette ikke kommer til å snu.

FHI tror nemlig at vi kan vente oss en ny koronabølge til vinteren.

Heldigvis er det ikke noe som tilsier at man blir mer syk av koronavariantene som råder nå, enn man ble av tidligere varianter.

Symptomene er tilsvarende sesonginfluensa: tørrhoste eller lett hoste, mange kan oppleve vedvarende hoste. Feber og generell slapphet er ikke uvanlig, og flere kan være tungpustet og oppleve muskelsmerter.

Det varierer veldig hvor syk man blir av dette. Spesielt barn og unge kan nesten ikke merke symptomene i det hele tatt. Man antar at man gjennomsnittlig har sykdommen mellom 5 til 6 dager, men for flere kan det vare opp til to uker.

Som ved influensa, anbefales det at spesielt risikogruppene tar koronavaksine.

Halsbetennelse

Halsbetennelse kan være veldig smertefull, men heldigvis går det som oftest over på 3–4 dager.

Årsakene kan være både et virus- eller bakterieinfeksjon. Ved begge er symptomene det samme, så hals som ofte opptrer sammen med annen sykdom, som forkjølelse.

Halsbetennelse som er forårsaket av bakterier kommer det streptokokker. Mandlene hovner opp og blir røde, og det kan være svært smertefullt.