Akkurat nå foregår det kamper for demokrati, fred og menneskerettigheter over hele verden. I mange av disse kampene, er det modige studenter som står i spissen. Studenter som risikerer hele sin framtid, sin trygghet og sitt liv, for å stå opp mot urettferdighet.

Dette er noe vi ønsker å hedre.

Og vi vil ha innspill fra deg.

Annethvert år deles Studentenes Fredspris ut, på vegne av alle studenter i Norge. I 2023 gikk prisen til det regimekritiske russiske studentmagasinet DOXA. Siden DOXAs oppstart i 2017, har magasinet vært en viktig arena blant studenter og unge for å spre informasjon om menneskerettigheter og akademisk frihet.

Da representanter fra DOXA mottok prisen i Trondheim i fjor vår, holdt redaktør Aleksandra Guliaeva en tale som oppsummerte både DOXAs arbeid, og hvorfor Studentenes Fredspris er mer relevant i dag enn noensinne før.

«Ungdom er oss, og vi skal med sikkerhet vinne

Ungdom er kampen mot politivold

Ungdom er LHBT-rettigheter

Ungdom er de modige kvinnene i Iran

Ungdom er ansvar for klimakrisen

(…)

Ungdom er et fritt Ukraina

Ungdom er oss.

Og vi skal med sikkerhet vinne»

Aleksandra Guliaeva, redaktør i DOXA

I dag har mange av studentene som arbeider med DOXA flyktet fra Russland, og lever i eksil rundt om i Europa. De måtte forlate familie, venner og hjemlandet sitt for å kunne fortsette kampen. Dette viser hvor kompromissløse og modige studentene i DOXA er.

Som studenter i Norge, et land hvor det er trygt å være student og å ytre sine meninger, har vi et spesielt ansvar for det internasjonale studentsamfunnet. Studentenes Fredspris gir oss en unik mulighet til å vise solidaritet med våre medstudenter som må kjempe for rettighetene vi tar som en selvfølge.

Ved å dele ut prisen, viser vi at norske studenter følger med på hva som foregår ute i verden. Vi viser vinnerne at deres harde og modige arbeid ikke er forgjeves, men blir lagt merke til, og verdsatt. Vi viser at vi støtter dem, og heier på dem.

Gjennom å løfte fram studenter som arbeider for fred rundt i verden, bidrar vi til å gi dem en solid plattform å stå på, slik at de kan fortsette å spre budskapet sitt. Å vinne Studentenes Fredspris kan endre premissene for studentenes saker, og hvordan de jobber med dem. Prisen har potensial til å endre vinnerne sine liv.

Ikke minst sender Studentenes Fredspris et viktig budskap til regimene og styresettene som studentene kjemper mot. Prisen viser at det internasjonale studentsamfunnet også holder øye med dem.

Kanskje vet du hvem neste års vinner av Studentenes Fredspris burde være?

Den eller de nominerte må arbeide for fred, demokrati og menneskerettigheter på en ikke-voldelig måte, i tillegg til å være en student eller studentorganisasjon. Alle som ønsker, kan nominere gjennom nettsiden til Studentenes Fredspris, innen 14. april.

Endring starter med studenter. Hjelp oss å løfte fram deres stemmer.

Innlegget er sendt inn og signert av Nominasjonsutvalget til Studentenes Fredspris 2025, som består av:

Astrid Sofie Festøy (leder av Nominasjonsutvalget)

Johanna Knivsberg

Kristine Vilde Sandtrøen

Ingrid Theminda Larsen