– Vi må jo kåre en mester i venting, sier kultursjef i Hamar kommune Morten Midtlien.

Han har satt seg på en av de store trestolene på Stortorget sammen med Konrad Sel.

Konrad Sel fra Utstillingsplassen Messer er blitt engasjert som prosjektleder i et ganske spesielt opplegg som vil strekke seg over en langhelg i Hamar i sommer.

Best i lukeparkering?

For det er som kjent 175-årsjubileum i Hamar dette året.

Og da er det mye som skal skje.

– Dette er litt tull og tøys, men sikkert morsomt. For vi har hele 175 pokaler vi skal dele ut. Dermed trenger vi å kåre mange «Best-i-landet»-mestere.

Det hele skjer St. Hans-helgen.

Fra torsdag 20. juni til og med søndag 23. juni, skal det skje noe stort i byen.

– Vi skal skape liv og røre i hele bysentrum og langs Mjøsa, hvor vi skal kåre 175 mestere på 175 ulike aktiviteter og øvelser, røper Midtlien.

Og det dreier seg ikke om aktiviteter som krever en masse forkunnskap. Det kan være hva som helst.

Eksemplene duoen kommer med er mange:

– En ting er hvem som hopper høyest, men hvem hopper lavest? Det kan måles. Hvem klarer å sykle saktest? Vi skal måle stemmebruk i tonefall og klarhet. Hvem er best på lukeparkering? Klarer vi å lage NM i undervannsorientering i Mjøsa? Hvor fort kan du kle på deg ei skjorte eller knytte på deg et slips? Vi skal ha aktiviteter langs Mjøsa der en blant annet skal kunne finne flere skatter i løpet av en periode. Og de barna som finner flest er best i landet på skattejakt.

Her er det med andre ord bare å la kreativiteten utfolde seg.

– Best i landet

– Vi stiller med premie til absolutt alle som vinner øvelsene, lokker Midtlien.

Sel har ordnet 175 pokaler som skal deles ut:

– Disse dagene skal gjøre oss litt stoltere av å bo i Hamar, og vise at vi er best i landet. Vi er jo allerede en stor idretts- og kulturby fra før av.

– Uansett, vi gleder oss. Dette blir en kjempeartig helg hvor det vil skje noe uansett hvor du snur deg i sentrum og nede ved Mjøsa. Alle kan kapre en pokal, lokker kultursjefen.

I god tid rykker de ut med bønn om hjelp:

– Alle mulige aktiviteter kan skapes av alle aktører. Det vi nå er på jakt etter er samarbeidspartnere som har lyst til å være med på å lage alle disse aktivitetene. Det betyr privatpersoner, vennegrupper, lag og foreninger og ikke minst næringslivet og sentrumsaktørene.

Onsdag den 17. april klokka 20 ønsker kommunen at alle som er nysgjerrige på prosjektet og ønsker å delta kommer til klubbscenen i Hamar kulturhus for å få mer informasjon, tips og veiledning.

Og her kan man melde seg på.

Den aller siste øvelsen skal avsluttes ute på Domkirkeodden.

Under den store St. Hans-feiringen.

– Vet du forresten hvilken dag det er? undrer Midtlien.

– Nei. Jeg er ikke sikker.

– Dag 175.