(Nettavisen): Jula nærmer seg med stormskritt og priskrigen på juletrær er i full gang. Nok en gang dumper de store kjedene prisene.

– Vi har solgt en del allerede, men det store rushet kommer nok i helgen, sier daglig leder Linda Gestblom ved Byggmax Karihaugen i Oslo til Nettavisen, og viser fram juletrærne som står på rad og rekke stil opp etter veggen.

Nettavisen har sjekket årets juletrepriser, og Byggmax kommer billigst ut. Der får du et grantre til 99 kroner, men byggevarekjeden er ikke alene om å tilby billige juletrær.

Se oversikt over juletreprisene lenger ned.

– Det er så mye som koster penger nå, så folk synes det er bra. Selv om det er billig er det fine trær, og de fleste finner et tre de liker, forteller Gestblom.

Mest går det av edelgran, men også mye vanlig gran blir etterpurt. Alle trærne er importert fra Danmark.

– Er ikke liv laga

Prisdumpingen på juletrær får imidlertid norske juletreprodusenter til å fortvile.

– 99 kroner for et juletre? Det var da veldig billig, sier daglig leder Heidi Amundsen i Norsk Juletre når Nettavisen forteller henne om prisen. Norsk Juletre er bransjeorganisasjonen til 300 juletreprodusenter.

Amundsen mener de lave prisene kan ødelegge for hele juletrebransjen.

– Jeg er ikke så veldig glad i det, det må jeg bare si, sier hun oppgitt, og påpeker:

– 99 kroner er ikke en pris våre selgere kan selge trærne for. For det er fryktelig billig, og ødelegger markedet på sikt. Når det selges trær for mindre enn det koster å produsere dem i Norge, så er det ikke lenger liv laga.

Økte kostnader til transport og strøm har nemlig tvunget produsentene i Norge til å øke prisen på juletrær.

– Alt har steget i pris det siste året, så de fleste må nok sette opp prisen litt for å klare kostnadene. Produsentene regner med en prisøkning på 7–8 prosent, men prisene vil variere, forteller hun.

Et grantre i vanlig stuehøyde hos en torghandel koster nå rundt 650 kroner i Oslo-området, mens en edelgran blir solgt for om lag 850 kroner. Større trær er noe dyrere.

– Blir for lite trær

Amundsen advarer mot konsekvensene dersom prisene presses for hardt.

– Problemet når noen selger det så billig, så må kanskje noen juletreprodusenter telle litt på knappene om de skal fortsette å produsere de fine, norske trærne, sier hun, og understreker:

– Det kan føre til at vi plutselig ikke har nok norske trær om noen år. Det vil være veldig synd.

I dag importeres rundt 200.000 juletrær fra Danmark, mens over en million trær er produsert i Norge.

– Jeg kan ikke forstå at noen kan tjene noe på det, og man trenger å tjene penger hvis man skal drive med noe, sukker Amundsen.

– Men nå som det er dyrtid, tror du ikke flere da vil gå til billigkjedene og velge et tre til 99 kroner?

– Norske juletrær er kortreiste og miljøvennlige, og vil man ha ekte norske tradisjoner så bør man ikke kjøpe de som er så billige, sier hun.

– Ingen sjokktilbud

Men norgessjefen til Byggmax, Niklas Hamberg, er ikke enig i at de dumper prisene.

– Vi har ingen sjokktilbud, ingen dyre medlemskap, ingen hemmelige rabatter og ingen prisdumping, bare faste lave priser til Norges hjemmefiksere, sier Hamberg til Nettavisen.

Han viser til at de holder seg på samme prisnivå som i fjor på juletrærne.

– Hos oss får du gode danske juletrær til samme lave prisen hvert eneste år. Byggmax skal være billigst på alle varer inkludert juletrær, sier Hamberg.

Han forteller at de også gir fem kroner per juletre som selges til Frelsesarmeen.

– Mange familier har det veldig økonomisk trangt denne julen, og Frelsesarmeen forteller oss om en tredobling i antall mennesker som kommer til dem for å få hjelp. Vi tror det også hjelper mange å kunne kjøpe et juletre til under hundrelappen, hvor alternativet nok er å ikke kjøpe et juletre overhodet, sier han.

Slik steller du juletreet:

  • Først må treet akklimatiseres. Et tre som har stått ute i frost må få en gradvis tilvenning til inneklimaet, og det kan derfor være lurt å først sette treet på et kaldt sted, for eksemlpel i garasjen eller kjelleren.
  • Før du setter treet i juletrefoten kan det være lurt å sage av en tynn skive (2-3 cm) av rotenden. Dette gjør det lettere for treet å ta opp vann og vil gjøre at treet holder seg lengre med mindre nåledryss.
  • Etter at treet er satt i foten er det viktig å etterfylle med kaldt vann. Det viktigste er at treet har tilgang på friskt vann.
  • Unngå å plassere treet for nær varmekilder. Dette er både i forhold til brannfare og treets ve og vel.

Kilde: Norsk Juletre

Coop: – Selger ikke med tap

Også Coop Norge har kjøpt inn store kvanta med juletrær i år, og selger trærne til samme pris som i fjor.

Den billigste edelgrana på under to meter selges til 249 kroner for Coop-medlemmer hos Obs Bygg og Byggmix. Et tre over to meter koster 299 kroner. Mens prisene for ikke-medlemmer varierer fra 499 til 549 kroner.

– Spesielt i år, hvor alle opplever økte levekostnader, så er det bra for kundene at vi klarer å holde prisen på juletre på samme nivå som tidligere, sier kommunikasjonssjef i Coop Norge Harald Kristiansen til Nettavisen.

Han avviser samtidig at de selger trærne med tap.

– Vi er eid av kundene, og vårt mål er å gi våre medeiere de varene de ønsker til en lavest mulig pris. Vi har kun norske trær og vi dumper ikke prisene ved å selge med tap, sier Kristiansen.

– Juletreprodusentene mener dere ødelegger juletremarkedet på sikt, hva tenker du om det?

– Det vil alltid være plass til nisjeselgeren. En torgselger vil kunne gi deg en personlig service som vi ikke kan, ofte med kaffe, gløgg og pepperkaker. De lager en veldig fin julestemning, og derfor tror jeg det fortsatt er mange som velger å handle juletrær fra dem, sier han, som også tror de lave prisene er bra for produsentene fordi det øker interessen for et ekte juletre.

Juletreets historie

Det å ha et pyntet juletre i stua er en eldgammel tradisjon som strekker seg tilbake til Tyskland på 1600-tallet. Det første juletreet i Norge ble registrert i Christiania i 1822, og det var særlig prester og lærere i byene som introduserte tradisjonen med juletre.

Mange mente at det var en form for avgudsdyrkelse, men juletreet ble likevel fort populært, noe juletrefester i regi av skolene bidro til fra midten av 1800-tallet.

I dag har over 90 prosent av norske husstander tradisjon med å pynte et tre til jul. Grantreet er mest brukt som juletre, men nesten like populært er edelgran. Noen velger også furu.

– Svært sentral plass

En annen stor aktør som selger juletrær, er Plantasjen, som har senket prisen på sitt billigste juletre. I fjor solgte hagekjeden de minste grantrærne på under halvannen meter til 199 kroner, mens prisen i år er 149 kroner.

Prisene på de andre juletrærne har økt.

– Generelt kan vi si at prisene på de andre ekte juletrærne har gått noe opp, på grunn av økte transportkostnader, opplyser markedssjef Vibeke Næss i Plantasjen til Nettavisen.

Næss forteller om full fart i salget nå to uker før jul.

– Juletresalget er godt i gang, og vi ser også i år en økende interesse for både ekte og kunstige juletrær. Juletreet ser ut til å beholde sin svært sentrale plass i rekken av norske juletradisjoner, sier hun.

De som handler juletrær hos Plantasjen får i tillegg en verdikupong på 100 kroner.

Her er juletreprisene hos de store kjedene (veiledende priser, så de kan variere fra sted til sted):

Butikk Tretype Høyde Pris
Byggmax Gran

180-220

99
Byggmax Edelgran

175-220

199
Byggmax Nordmannsgran

225-260

269
Coop Edelgran under 200 499
Coop Edelgran over 200 549
Coop Edelgran under 200 249 (medlem)
Coop Edelgran over 200 299 (medlem)
Hageland Nordmannsgran 165-235 499
Plantasjen Gran 160-190 279
Plantasjen Gran 220-270 479
Plantasjen Edelgran 160-190 379
Plantasjen Edelgran 190-220 479
Plantasjen Edelgran 220-270 699

– Vanene endres

En trend de siste årene har vært at folk kjøper juletrærne stadig tidligere.

– Mange steder starter salget for fullt den første adventshelgen. Det er mange som har endret vanene sine fra det som egentlig er tradisjonen med å pynte treet lille julaften, til å pynte gjennom hele adventstida, sier Amundsen i Norsk Juletre.

Noe endret seg også under pandemien.

– Det har blitt tidligere for hvert år, og så merket vi det første året under pandemien da folk var hjemme at mange ville ha juletre tidlig. Det går mer mot de amerikanske trendene, kontra de gamle tradisjonelle som har vært her i Norge, konstaterer hun..

Tradisjonelt ble juletreet kastet ut av stua 13. eller 20. dag jul, men nå fjernes jula hos mange så fort nyttårsrakettene er skutt opp.

– Folk er kresne

– Hva slags tre er det folk velger nå?

– Det varierer veldig. På innlandet er det fortsatt vanlig gran som er veldig vanlig, mens i Oslo-området og på Vestlandet der det ikke er så mye vanlig gran, er det edelgran som tar mer og mer over. De holder ofte bedre på nålene og tåler å stå lenger – og når man pynter allerede før 1. desember, så trenger du et tre som kan stå ganske lenge, sier Amundsen.

I tillegg kan man få ulike fargesjatteringer på treet, så det passer inn i stua.

– Er folk kresne når de skal velge et tre?

– Noen er kresne på form og farge, men så er det andre som er mer kresne på hvem det er som plukker ut treet. Noen skal ha et perfekt Disney-tre, mens andre skal ha smalere tre, forteller hun.

– Det forundrer meg

De siste årene har dessuten flere byttet ut ekte juletre med et plasttre, noe som også bekymrer juletreprodusentene.

– Det bekymrer meg, og så forundrer det meg litt at folk har lyst til å ha dette Kina-produktet av olje inn i husene sine, sier Amundsen.

Hun viser til forskning som viser at man må ha et plastjuletre i tjue år for å komme til CO₂-avtrykket til et juletre.

– Kanskje enda lenger om det er et lokalt kjøpt tre. Jeg tror ikke alle som kjøper plasttre har dem så lenge, for salget på plasttrær øker hvert eneste år, oppgir de store kjedene. Da er det i hvert fall ikke så veldig miljøvennlig, mener Amundsen.

Da liker hun bedre en annen økende trend: nemlig selvhogst av juletrær som også blir stadig mer populært.