Saken oppdateres

E6 gjennom Gudbrandsdalen er onsdag stengt flere steder. Allerede tidlig tirsdag kveld kom meldingene fra Vegtrafikksentralen om at trafikanter ble anbefalt å kjøre riksveg 3 gjennom Østerdalen om man skal fra Oslo til Trondheim eller motsatt.

Like før 18.30 onsdag kveld er E6 også stengt ved Øyer på grunn av oversvømmelse.

Natt til onsdag har vannmengdene økt, og både på Frya og Ringebu er E6 helt stengt. Vannstanden i Lågen har steget med over to meter siden ekstremværet Hans kom innover Innlandet mandag.

Les også

Hydrolog hos NVE: – Uten tvil en alvorlig situasjon

Mellom Kvam og Sjoa er E6 stengt i nordgående retning på grunn av ras. Geolog skal undersøke rasstedet før det fattes ytterligere vurderinger der.

På Otta og Fåvang sperrer flom og jordras vegbanen, men foreløpig har det ikke kommet meldinger om at vegen er stengt på stedet.

Ras i Ringebu

Rundt klokka 10.30 gikk det et jordras ved Skjeggestad like sør for Ringebu sentrum. Vegen har tidligere vært helt stengt etter et ras på samme sted natt til onsdag.

– Raset har gått helt over vegen, vegen er helt sperra og trafikken står i begge retninger, sier GD-reporter Kari Utgaard på stedet.

Ingen personer er skadet som følge av raset. Det har vært ambulanse på stedet, og brannvesenet er der nå.

– En bil fra Vegvesenet ble truffet av raset og har materielle skader, men det skal ikke være snakk om personskader, forteller Tor Engum i brannvesenet til GD.

Entreprenør er varslet, og det er uklart hvor lenge vegen er stengt og om det er noen omkjøringsmuligheter.

Like etter klokka 12 er E6 stengt ved Krekke på grunn av vann på E6.

Det er heller ikke mulig å komme seg fra Gudbrandsdalen til Østerdalen, melder Vegtrafikksentralen. Mellom Hjerkinn og Oppdal på Dovrefjell er også vegen stengt på grunn av fare for ras og mye vann i vegbanen.

Også riksveg 15 og fylkesveg 255 er stengt etter flere jordskred og oversvømmelser.

Bildeserie

Onsdagens bilder fra dalen

Flere evakueringer

Flere personer har blitt evakuert flere steder i dalen. Sist ble flere husstander evakuert i Ringebu etter at et ras gikk over vegbanen i Øverbygdsvegen. Også i Sel er det flere evakueringer, både i Heidal og på Otta. I Lom ble tidlig tirsdag opp til 30 boliger evakuert fra boligfeltet Øvre og Nedre Ulstad. Også i Vågå har flere personer blitt evakuert.

I Kvam vurderer Nord-Fron kommune også å evakuere boliger. De har plassert ut maskiner på begge sider av Storåa, for å forebygge at vannmengdene får gravd seg bak plasteringen som er en del av flomsikringen. Tre maskiner har blitt stående gjennom natta.