(Nettavisen): Særlig folk med boliglån vil være vinnere av den ventede krone-festen.

Det mener Dane Cekov, makro- og valutastrateg i Nordea Markets.

En euro kostet så mye som 11,96 kroner i midten av november i år, men kronen løftet seg kraftig etter at Norges Bank uventet varslet at de økte renten tidligere denne måneden. Norges Bank varslet i tillegg fredag at de kutter kronesalgene kraftig i januar, noe som også positivt for kronekursen.

Fredag ettermiddag er dermed en euro rundt 11,20 kroner.

Bedre balanse

Men dette er langt fra toppen, tror Cekov. Han venter at kronekursen vil styrke seg til rundt 11 kroner mot euro og 10 kroner mot dollar i løpet av de neste månedene, for deretter å løfte seg ytterligere.

– Jeg tror 2024 blir mye bedre enn 2023. Det blir både lavere kronesalg og bedre balanse i kronemarkedet, sier Cekov.

Han sier i tillegg at utviklingen i utlandet går i riktig favør for den norske kronen.

– Den amerikanske sentralbanken snakker om rentekutt, og hvis det skjer, vil det absolutt bedre situasjonen. Det trekker dollaren svakere, og det vil særlig styrke undervurderte valutaer som den norske og den svenske kronen, sier Cekov.

Han mener den norske kronen har svekket seg mer enn det den i utgangspunktet bunnsolide norske økonomien skulle tilsi. Investorer som ser etter undervurderte valutaer med potensial til å styrke seg kraftig, kan dermed fort ende opp med å kjøpe norske kroner.

– Bloomberg snakker om at 2024 kan være et år hvor de store hedgefondene innen valutahandel fokuserer mer på verdi, og da peker den norske kronen seg ut, sier Cekov.

Vanlig nordmenn er vinnere

Han understreker at en sterkere krone ikke er bra for alle. Særlig eksportørene, som oppdrettsselskap, oljeselskap og industrikjemper som Hydro og Yara, vil tape på en sterkere krone. Det samme vil den norske stat, blant annet fordi oljefondet blir mindre verdt.

– Men en svakere krone er en god nyhet for Norges Bank, fordi det betyr at prisveksten vil avta og vi vil kunne få raskere rentenedgang. Det er dermed en god nyhet for alle med lån, sier Cekov.

Han peker på det den store taperen som følge av den svake kronen har vært vanlige nordmenn og norske husholdninger, og at de også vil tjene mest på en kronestyrking.

– En ting er at man merker at det blir dyrere å dra på sommerferien til utlandet. Langt verre er at det så utrolig mange varer er blitt dyrere. Det kan være mat, møbler, elektronikk og mye annet. Og siden prisveksten har vært for høy, har Norges Bank satt opp renten, slik at norske husholdninger har fått den smellen også. Det er helt klart de som har kommet dårligst ut av det, sier han.