(Nettavisen): Mandag kunne SSB melde at inflasjonen er i ferd med å roe seg ned mer enn det markedet hadde ventet. Prisene er nå 4,8 prosent høyere enn for et år siden.

Ett rentehopp unna toppen

Nå er ekspertene samstemte i at dette trolig betyr at rentetoppen nå er nær.

– Det beste med dette er at inflasjonen har falt atskillig mer enn Norges Bank har forventet i sine prognoser for tredje kvartal (5,9 prosent), sier sjeføkonom Kyrre M. Knudsen i SR-Bank til Nettavisen.

– Dette er derfor godt nytt for boliglånsrentene til folk. Det bidrar isolert sett til en lavere rentebane for Norges Bank. De har varslet at renten settes opp i september. Nå er sjansene større for at de avventer dette rentehoppet til oktober, sier han.

Norges Bank har tidligere antydet at rentetoppen blir på 4,25 prosent, opp fra dagens 4 prosent.

– Den siste

Nordea mener nå at neste renteheving blir den siste, men tror fortsatt den kommer neste uke:

– Dagens inflasjonstall gjør oss trygge på at neste ukens renteheving fra Norges Bank trolig blir den siste, heter det i en kommentar fra Nordea.

Også sjeføkonom Kjersti Haugland i DNB Markets mener at neste renteheving kan bli den siste:

– Det var sikkert et pust av lettelse på Bankplassen nå når inflasjonen faktisk overrasket på nedsiden. Det er vel en stund siden sist, sier hun til DN.

Handelsbankenes Marius Gonsholt Hov er også enig:

– Tallet isolert sett peker mot at rentetoppen kan stoppe på 4,25 prosent som Norges Bank har varslet, sier Hov til DN.

Swedbanks sjeføkonom Kjetil Martinsen tror også at Norges Bank blir lettet av disse tallene, men at det blir renteøkning i neste uke:

– Dette kommer ikke til å endre deres planer om å heve renten i neste uken, men utsiktene fremover blir mer drevet av også realøkonomien, sier Martinsen til E24.