(Nettavisen): – Denne sommeren er det et lite hyggelig kinderegg som venter folk på utenlandsferie. Det blir ikke noe hyggelig å pakke ut, sier Silje Sandmel til Nettavisen.

Hun er tidligere programleder i Luksusfellen og forbrukerøkonom i DNB.

– Det blir snakket om ferieangst nå, jeg tror det er flere som kommer til å revurdere ferieplanene sine, sier Sandmæl.

Hun peker på tre forhold som gjør at folk bør være ekstra på vakt:

  • Mange renteøkninger på rad
  • Svak norsk krone
  • Høy prisstigning i populære ferieland

Silje Sandmæls råd for å spare

Silje Sandmæl gir disse rådene til alle som vil spare eller få bedre kontroll på ferieøkonomien:

Sett opp budsjett. Da kan du også styre forventningene til ferien og finne ut hva man vil prioritere.

Sjekk om det er mulig å avbestille hotell kostnadsfritt, og i stedet leie en billigere leilighet. Da kan man lage mat selv.

Pakk i en frysebag og ta med på standa.

Det viktigste er kanskje ikke de dyre middagene, men det man opplever sammen.

Bruk en valutakalkulator. I Danmark må du gange med 1,6 nå.

Det er viktig å betale i lokal valuta eller så du en skikkelig smell på vekslingskursen.

– Holder seg for nesa

Men spørsmålet er om alle har innsett alvoret. Respons analyse har nemlig gjennomført en undersøkelse som viser at nesten halvparten vil bruke like mye på ferie, 15 prosent vil bruke litt mer og 10 prosent vil bruke mye mer.

– Jeg frykter at folk holder seg for nesa og hopper i vannet og tenker at det går bra. Folk har tenkt at vi er over det verste og at økonomien har snudd. Men slik er det ikke. Torsdag kom det en dobbel rentesmell, sier Kristin Fjellman.

Hun er daglig leder i arbeidstakerorganisasjonen Krifa, som har bestilt undersøkelsen. Den ble gjennomført etter at Norges Bank satt opp rente i mai.

Fjellman frykter mange vil bruke mer penger selv om alle økonomiske forhold tilsier at man bør være forsiktig.

– Det er et press om at man skal bruke så mye penger på sommerferien. Det er liksom nyttårsaften hver dag og man skal fyre av alle rakettene, sier Fjellman.

Hun frykter høsten kan bli tøff for mange.

– Jeg er bekymret for at folk skal falle utenfor å havne i grøfta. Man bør stoppe opp og tenke seg om. I stedet for å bruke opp alle feriepengene, kan det i år være bra å ha litt til overs til høsten som blir tøft for mange, sier Fjellman.

Advarer mot kredittkortbruk

– Det er et dobbeltproblem for de ferierende. Renta går kraftig opp og kronekursen gjør det ekstra dyrt. Vi har blitt vant med at en Euro koster 10 norske kroner, men nå er det 12. Det er 20 prosent mer, sier Hallgeir Kvadsheim.

Han er kjent fra Luksusfellen og gründer av Inkassoregisteret. Han er overrasket over undersøkelsen som viser at mange vil bruke mer på ferie. Han tror uansett at den andelen vil gå kraftig ned nå.

– Egentlig er det trippleproblem for de ferierende. Flere land har hatt høyere prisstigning i Norge. Det kommer på toppen, sier han.

– Når har vi fått dobbel renteheving. Jeg tror ganske mange har opplevd at man til nå har taklet de tidligere renteøkningen. Men boligrenten du vil betale i september er trolig et helt prosentpoeng høyere, sier Kvadheim.

Han mener folk bør tenke som om når det gjelder kredittkortbruk i sommer.

– Det er gode grunner til å bruke kredittkort. Men hvis du har brukt opp feriepenger, og så må finansiere de løpende utgiftene med kredittkort da er det fare på ferde, sier han.