(Nettavisen): Statistisk sentralbyrå (SSB) kom fredag morgen med prisveksten for mai. En total prisvekst på 6,7 prosent var mye høyere enn Norges Bank hadde ventet

Flyreiser bidrar til den høye prisveksten. Sammenligner vi prisene med mai 2022, er prisene hele 51,8 prosent høyere i år.

Flyanalytiker Hans Jørgens Elnæs sier SSB tidligere i år kom med en rapport om flyprisene. Rapporten viser en betydelig økning de seneste tolv månedene.

Flyr er borte

– Hovedårsakene til at billettøkningene er sammensatt. Prispresseren Flyr er borte. Det er høyere etterspørsel etter flybilletter enn i 2022 . Flykapasitet er fremdeles ikke tilbake på nivået i 2019, før koronapandemien, sier den erfarne flyanalytikeren til Nettavisen.

Elnæs viser også til et generelt høyere kostnadsnivå for flyselskapene. de har høyere utgifter til drivstoff, avgifter, personale, deler og vedlikehold av fly.

Så har vi den svake kronen, og den generelle prisveksten i samfunnet. Det slår også inn på billettprisene.

– Men de to viktigste driverne for dyrere flybilletter er økt etterspørsel og redusert konkurranse. Flyr er satt på bakken, gjentar Elnæs.

Lavprisselskapet Flyr måtte i slutten av januar kaste inn håndkleet.

Trist dag

– Dette er en trist dag. Vi prøvde. Vi ga alt vi hadde av energi, kunnskap og erfaringer, men det var dessverre ikke nok, sa blant annet grunnlegger og styreleder Erik Braathen i Flyr i en pressemelding. Braathen etablerte Flyr høsten 2020.

Det er vanlig at prisene på flyreiser svinger mye fra måned til måned. I mai var det særlig prisene på innenlandsflygninger som trakk opp prisene.

– Høy etterspørsel er nok en av hovedforklaringene til høye priser på flyreiser i mai. Med mange helligdager og langhelger var det mange som benyttet muligheten til å reise. Flere flyselskaper meldte om sterk etterspørsel etter flybilletter i mai, sier Espen Kristiansen i SSB i en melding fredag.

Norsk Flyprisindeks viser typiske priser for en del utvalgte storbyer i Europa. Så å si alle pilene peker oppover, det vil si høyere priser.

Bare en ting å gjøre: Vær tidlig med å bestille

Pressekontakt Eline Hyggen Skar i Norwegian kommenterer tallene ved å si at prisene på flybilletter styres av tilbud og etterspørsel. Er man tidlig ute med å bestille, får man de rimeligste billettene. Kostnadsbildet er sammensatt og består blant annet av kostnader til drivstoff, samt skatter og avgifter.

De mest prisbevisste kundene bruker lavpriskalenderen til Norwegian. De benytter seg også av tilbud i forbindelse med salgskampanjer.