En av de mest folkekjære parodiene til Bård Tufte Johansen og Harald Eia er tv-trekningen "Ekstra Joker Nord", der innringeren stadig overraskes av nye kriterier for gevinst. Ikke helt ulikt norsk politikk for tida vil vi si, uten å trekke sammenligningen for langt.

Hamar er ikke noe unntak. Saker og ytre faktorer som utløser politiske tap eller seire, kan fortsatt komme som boomeranger helt opp til valgdagen på mandag - med en stor andel velgere fortsatt vaglet opp på gjerdet.

Sp- og Ap-velgerne fra forrige kommunevalg utgjør her brorparten av dem som nå er usikre på hva de skal stemme.

Selv om de tradisjonelle blokkene med Ap og Høyre har vært mindre fremtredende i byen siden By- og bygdelista entret manesjen, har det nærmest vært en selvfølge å regne med de to tungvekterne i rikspolitikken som alternativene BBL kan vende seg til for å søke støtte.

Ap hjemsøkes av nasjonale og globale spøkelser som ser ut til å ha lagt en klam hånd på den vanlige mobiliseringen for et styringsparti inn mot et valg. Kanskje er det grunnen til den siste ukas utilslørte flørt med ordførerpartiet på HAs debattflater.

Mens det spekuleres i om Høyre har nådd formtoppen for tidlig, og skal være forsiktig med å tro på de tre ekstra mandatene Sentios augustmåling for HA tildelte dem.

På en fersk prognose som anslår valgresultatet, laget av Kantar for TV 2, spås Høyre 13,4 prosent oppslutning i Hamar, fire prosent mindre enn på HA-målingen. Samme prognose løfter et nytt parti til å bli Hamars tredje største, nemlig Venstre.

Med over 14 prosent dobler Kantar partiets påvirkning på hamarpolitikken - om deres beregninger holder vann.

Kan Stig Vaagans utrettelige kamp for å bevare Storhamar skole ha spist opp Jane Meyers forsprang? Bakgrunnstall fra vår Sentio-måling underbygger at underet fortsatt kan skje for skolesliteren fra Venstre.

På Hamar har det mange har kalt Einar-effekten virket å være robust, selv etter at Vigdis Stensby så smått har sluppet til bak BBL-megafonen. I motsetning til Ringsaker-ordfører Anita Ihle Steen (Ap) har Busterud på ingen måte trukket seg tilbake eller overlatt rampelyset til sin etterfølger, noe ingen fra By- og bygdelista ser ut til å ha noe imot.

Det kan selvsagt være at Stensby ikke ønsker å ta den samme allestedsnærværende rollen som Busterud har hatt, og derfor sparer på kreftene til takene som uansett venter etter valgdagen.

Men at hun før eller senere vil ha behov for å ta over den politiske autoriteten, er sikkert. Om de har tapt eller vunnet på å utsette tronskiftet, er det for tidlig å si.

Det er naturligvis Stensby som stiller i HAs store valgdebatt i Hamar Kulturhus torsdag. Det gjør også Erling Behrens og Jane Meyer.

Og ekstrajoker og skolestruktur-rytter Stig Vaagan.