(Nettavisen): Nettavisen har i flere artikler skrevet om nordmenn som sliter med ubetalte regninger og inkassokrav. Tidligere i april opplyste inkasso-giganten Kredinor at størrelsen på inkassokravene våre er større enn tidligere – men at de ikke var flere i antall.

I SSBs ferske levekårsundersøkelse oppga 970.000 personer, eller 20 prosent av befolkningen over 16, at de i 2023 ikke kunne klare en uforutsett utgift på 20.000 kroner uten å ta opp lån eller selge gjenstander.

Dobling i antall saker

Inkassobyrået Intrum, som har en markedsandel på over 30 prosent i Norge, opplyser til Nettavisen at de nå ser en «all time high» på antall inkassosaker hos eldre over 60 år.

– Dette er et tydelig bilde som har dannet seg gjennom de siste ti årene, hvor de eldre får mer inkasso, mens de yngre får mindre. De eldre utgjør nå 15 prosent av den totale inkassomengden, mot 5 prosent for 14 år siden. Antall saker har doblet seg de siste seks årene for de over 60 år, skriver Eivind Evjen, pressesjef i Intrum Skandinavia, til Nettavisen.

Hovedsakelig er det snakk om inkassosaker innenfor netthandel, forsikring, telefon og strøm.

Men hva er grunnen til det?

Nettavisen har tatt en prat med Morten Trasti, sjefanalytiker i Intrum, for å finne ut årsakene til den urovekkende trenden.

Han forteller at det blant annet henger sammen med at vi lever lenger, er friskere, som isolert sett tilsier at man bruker mer penger og kreditt i en lengre periode enn det man gjorde før.

Men det er også andre nyanser, mener Trasti. Veksten i antall inkassosaker er nemlig raskere enn befolkningsveksten.

– Det er nærliggende å tro at de som bikker 60 år tar med seg helt andre kreditt-vaner inn i alderdommen enn de som går ut av denne kategorien. Så de over 60 år blir en stadig mer kredittaktiv gjeng, sier Trasti.

På den andre siden av skalaen forteller sjefanalytikeren at en annen faktor er at vi stifter familie senere enn før.

– Det forskyver kredittkortbehovet lenger fram i tid. Samtidig tar man lenger og lenger utdannelse, som betyr at man går senere inn i fast jobb, og senere får fast inntekt. Fast inntekt er i de fleste tilfeller en forutsetning for å få kreditt.

Betalingsanmerkninger og pandemi

Samtidig som inkassosakene hoper seg opp for de eldre, er det også snakk om flere betalingsanmerkninger for denne aldersgruppen.

Det er spesielt fordi antall inkassosaker falt som en stein under pandemien, sier Trasti.

– Unntaket var for de over 60 år. I tillegg til inkassosaker, gikk også antall betalingsanmerkninger opp, sier han.