Hamar har i dag ingen andre lindrende tilbud. Den tålmodige og verdige omsorgen vi ønsker for alle som skal gå døden i møte, vil hvis eier Lovisenberg diakonale sykehus' planer blir gjennomført måtte få en annen organisering.

År for år lever vi litt lenger her i landet. Hvordan vi har hatt det, og hvilke valg vi har tatt undervegs, er med å påvirke hvor mye lenger vi kan forvente å leve. En god del ligger også i genetisk arv og regelrett flaks. Men jo flere år vi legger bak oss som menneske, og med det hvilke sykdom og ulykker vi overlever, desto større er sannsynligheten for at vi kan regne med å bli «riktig gamle». Så hva kan vi som fellesskap gjøre for at også den siste fasen av livet blir bra – når nasjonale tall viser at folk i Innlandet kan forvente hele to færre år som funksjonsfriske, enn innbyggere i Oslo og Akershus?

Bekymringen er i Hamars tilfelle ispedd et livskraftig håp: Dagens 175-åring vokser, og virker å ha knekket mange koder for hva en moderne by må ha for å tilby stadig flere gode liv.

Torsdag er Hamars formelle fødselsdag – i virkeligheten en gjenopprettelsesdag for Hamar kjøpstad. I resolusjonen som Kongen i København signerte i 1848, ble nyetableringen gjeldende fra 21. mars 1849 – altså 175 år siden.

Her ble det bestemt at byen skulle være et administrativt og økonomisk sentrum på eiendommen til Storhamar og Holset gårder, med handelsradius fem kilometer. «Saaledes er da Hamar kjøpstad gjenoprettet paa den østlige og længst inde i Akersviken værende del av den gamle, i aaret 1567 ødelagte, i sin tid blomstrende stad av samme navn», slo kongen fast.

I HAs digitale arkiv, som du i dag enkelt kan utforske på din egen mobil eller nettbrett helt tilbake til 1925, er det morsomt å se hvordan markeringene av 21. mars har variert fra år til år.

Jubileumsåret 1949 var for eksempel utstyrt med sitt eget motto: «Med saga og samtid – en by med en framtid».

Sagaen er, for nye hamarsinger, at byen er mye, mye eldre enn dagens feiring tilsier. Vi bygger og bor på rester av bybebyggelse fra middelalderen. Som HAs leder slo fast denne marsdagen i 1949: «Men så meget kan fastslås at det gamle Hamars 900-årsjubileum med historisk rett kan feires samtidig med den gjenreiste bys 100 års».

Dette året er museet tett på domkirkeruinene og bispegården i ferd med å utvides – med friluftsteater, utendørs badeanlegg og en førsteklasses restaurant. «Denne samling av minner om fortidens praktiske arbeidsresultater, eller dens ønskemål og drømmer, skal danne en verdig ramme om dagens raskere livsutfoldelse», oppsummerer HAs leder.

Byen har vokst enormt, fra de rundt 1000 som bodde her i 1855, til dagens 32.879 innbyggere i 2024. Hamar kommune er også utvidet fem ganger, sist i 1992, da nåværende grense ble satt etter sammenslåing med Vang og justering mot Ringsaker.

At en ny grensejustering vil skje, framstår som like sannsynlig som det vekker motvilje, avhengig av hvem man spør i dag. Kommunene samarbeider tettere enn noensinne, og utfordringene de står overfor, kan analyseres med mer innsikt. At en større og sterkere hedmarksregion vil kunne bygge videre på Hamars solide forutsetninger for et langt og godt liv, er etter vår mening hevet over tvil.

Så skal vi sammen løse vanskelige oppgaver – som hvordan vi tar best vare på befolkningen, både mens de lever, og når tilværelsen går mot slutten.

Gratulerer med dagen, Hamar!