Her er en liten guide til Siljes firedagers filmfest. Med alt fra den store vinneren av årets Oscar, «Everything, everywhere all at once», til et lite barnefilmprogram, en arabisk trippel, musikerportretter, kostymedrama, nærhet, glede – og til og med en helt forferdelig skrekkfilm.

Hamarama, nå for ellevte gang.

Åpning torsdag 23. mars, med filmquiz med Audun Kristiansen fredag, regissørtreff med Karianne Førland Vennerød med «Den siste filmen» med utgangspunkt i den utrolige historien til mannen hennes Petter Vennerød og kollegaen Svend Wam, boller- og saft-fest med Albert Åberg lørdag, en minikonsert med Benjamin Bjørnstad Langli i forkant av musikkdokumentarfilmene lørdag – og et nytt regissørtreff søndag med Franciska Eliassen som forteller om sin film, «Den siste våren».

Men aller først, aller mest – og aller best: filmene!

Her er en kjapp oversikt – og litt lenger ned noen anbefalinger:

«A letter from Helga», drama – islandsk, lørdag 25. mars og søndag 26. mars.

«Aftersun», drama – britisk, fredag 24. mars og lørdag 25. mars.

«Albert og Skybert», barnefilm – svensk, lørdag 25. mars og søndag 26. mars.

«Boy From Heaven», thriller/drama – svensk, torsdag 23. mars og søndag 26. mars.

«The Blue Caftan», drama – fransk/marokkansk, fredag 24. mars og søndag 26. mars.

«Corsage», drama – østerriksk, fredag 24. mars og søndag 26. mars.

«Den siste filmen», dokumentar – norsk, fredag 24. mars og lørdag 25. mars.

«Den siste våren», drama – norsk, fredag 24. mars og søndag 26. mars.

«Eiketreet og dyrene som bor der», familiefilm – fransk, fredag 24. mars og lørdag 25. mars.

«Ernest og Celestine: Reisen til Tulleby», barnefilm – fransk, lørdag 25. mars og søndag 26. mars.

«Hallelujah: Leonard Cohen, A Journey, A Song», dokumentarfilm – amerikansk, torsdag 23. mars og lørdag 25. mars.

«Halvdan førr evig», dokumentarfilm – norsk, lørdag 25. mars og søndag 26. mars.

«Infinity Pool», horror/sci-fi – amerikansk, fredag 24. mars og lørdag 25. mars.

«Ingen bjørner», drama – iransk, fredag 24. mars og søndag 26. mars.

«Jeg elsker også deg», drama – fransk, fredag 24. mars og lørdag 25. mars.

«Kandis for livet», dokumentar – dansk, torsdag 23. mars og lørdag 25. mars.

«Minner om Paris», drama – fransk, torsdag 23. mars og lørdag 25. mars.

«Norwegian Dream», drama – norsk/polsk, torsdag 23. mars og søndag 26. mars.

«R. M. N», drama – rumensk, torsdag 23. mars og fredag 24. mars.

«Saint Omer», drama – fransk, fredag 24. mars og søndag 26. mars.

«Skole ved verdens ende», drama – bhutansk, torsdag 23. mars og søndag 26. mars.

«Under the Fig Trees», drama – tunisisk, fredag 24. mars og søndag 26. mars.

«Vakre Sinn», drama – fransk/sveitsisk torsdag 23. mars og lørdag 25. mars.

«Women Talking», drama – amerikansk, torsdag 23. mars, fredag 24. mars og lørdag 25. mars.

Valgt av publikum/stemt fram som publikumsønsker:

«Beautiful Beeings», drama – islandsk, torsdag 23. mars og søndag 26. mars.

«Close», drama – belgisk, fredag 24. mars og søndag 26. mars.

«Everything Everywhere all at Once», action/komedie/fantasy – amerikansk, fredag 24. mars og lørdag 25. mars.

«Hélène & Mathieu», drama – fransk/norsk, fredag 24. mars og lørdag 25. mars.

«Min vakre stjerne», drama – sørkoreansk, torsdag 23. mars og lørdag 25. mars.

Her noen få anbefalinger – hentet fra en kurv fylt av mange gode:

Åpningsfilmen «Vakre sinn». Fransk/sveitsisk. Kritikerapplaus. «40 år gamle Igor Parat ble født med spastisk lammelse og har derfor, til tross for sin lynende intelligens, problemer med å snakke. Dette har gitt ham sosiale utfordringer. Et tilfeldig og dramatisk møte med 58 år gamle begravelsesagenten Louis Caretti blir begynnelsen på et uvanlig vennskap. I Louis' rustne varebil legger de to ut på en transformativ road trip hvor de tar avgjørende skritt mot å oppleve ekte frihet, lykke og selvrespekt.»

Oscar-kandidat fra Sverige, «Boy from Heaven». Politisk thriller fra Egypt. «Den øverste lederen på det prestisjetunge muslimske universitetet Al-Azhar i Kairo dør. Det må derfor utnevnes en ny storimam og dette utløser konflikt og krangling mellom militæret, etterretningstjenesten og ulike religiøse fraksjoner. I sentrum av det hele er Adam, en ung student som nettopp har kommet til storbyen. Han blir en liten brikke i et stort maktspill.»

Og for alle oss som liker film-familien Fares lokker jo selvsagt: «Fares Fares er fabelaktig som den kyniske etterretningsoffiseren Ibrahim.»

«Hallelujah: Leonard Cohen, a Journey, a Song», en av tre musikkdokumentarer i Hamarama-programmet. Fra vaskeseddelen: «Cohen brukte over et tiår på å skrive «Hallelujah», og skal ha skrevet 80 vers og opp mot 250 versjoner av hver tekstlinje. Via arkivopptak av Coen selv og intervjuer med samarbeidspartnere, fortrolige og beundrere, fortelles historien om en eviggrønn låt som bygger bru mellom det religiøse og det sekulære – mellom evigheten og populærkulturen.»

Allerede trampeklappet for: «Den siste filmen». Med utgangspunkt i historien om det norske filmparet Wam og Vennerød: «De grensesprengende filmskaperne Svend Wam og Petter Vennerød utvidet grensene for hva det norske kinolerretet kunne tillate seg av sylskarp samfunnskritikk, nyskapende mangfold og hemningsløse nakenscener. Ikoniske sitater fra filmene deres lever videre i populærkulturen i dag, som 'Snurp igjen smella di, du maser jo som et lokomotiv!' I 'Den siste filmen' vil Petter Vennerød ta publikum med på en siste filmreise, men det haster. Han har fått Parkinson, og Petter har begrenset med tid før ord og tanker forsvinner.»

Albert Åberg tilbake på kino. Her er «Albert og den hemmelige Skybert». Nå laget av Tomas Alfredson, sønn av selveste Hans, en av Sveriges store, og selv med sterk regissør-karriere. Om denne filmen: «Noen ganger kjeder Albert Åberg seg. Da er det fint å ha en hemmelig usynlig venn som alltid kan leke akkurat når Albert vil! Skybert er akkurat som en ekstra liten gutt som bor sammen med Albert og pappa. Skybert skal ha sin egen skål når de spiser frokost. Skybert skal ha sin egen sitteplass på bussen. Noen ganger så roter til og med Skybert bort pappa sine ting!»

Vinner av sju Oscar «Everything Everywhere All at Once» er en av fem filmer valgt av publikum ved Hamar kino. Her en linje fra Dagsavisens anmelder: «En ekstravagant sjenerøs film drevet av helt fenomenale skuespillerprestasjoner, og en av de mest frydefullt fantasifulle filmene vi har sett på veldig, veldig lenge».

NB! Hamarama ble første gang arrangert i 2013. Den ble 778 billetter løst. Publikumsrekorden ble satt i 2019, året før pandemien, med 2.628 solgte billetter. I 2020 ble festivalen avlyst en halv time før åpningen, da Norge ble stengt ned på grunn av pandemien.