(Nettavisen): Tidligere var det å velge mobilabonnement svært vanskelig for den prisbevisste.

Men etter at SMS og tale ble inkludert i de aller fleste mobilabonnementer, 5-sifrede nummer nærmest har blitt borte – og BankID på Mobil er i ferd med å avvikles, er det i praksis bare én ting mobiloperatørene har konkurrert om: Prisen på datamengden.

Utover data tilbyr de fleste abonnementer omtrent den samme opplevelsen, selv om abonnementene tidvis sukres med mer eller mindre nyttige tilleggstjenester. Unntaket er at noen ferdes på steder der én operatør har litt bedre dekning enn andre.

Samtidig kan det bak lave priser tidvis ligge begrensninger, eller dyre tilleggstjenester.

– God timelønn på å gå gjennom avtaler

Nettavisen har gått gjennom priser på mobilabonnement til ulikt bruk, og det er helt åpenbart svært store prisforskjeller. Nesten uavhengig av hva slags forbruk du har, kan det være snakk tusenlapper i året å spare på å velge rett.

Per bruker.

For en familie blir det langt mer.

Og jevnt over er det forholdsvis små selskaper som har de beste prisene, mens de mest kjente storaktørene glimrer med sitt fravær på topplistene.

Forbrukerøkonom Cecilie Tvetenstrand i Storebrand tror det er mange som sitter med unødvendig dyre avtaler:

– Det er viktig å være bevisste forbrukere. Det er nok flere som har dyrere abonnement enn nødvendig, fordi man rett og slett sover litt i timen. Hverdagen skjer og det er lett å utsette og gå over økonomien. Det kan være en godt betalt timelønn å sette seg ned å gå over avtaler og forbruk. Alle faste avtaler, ikke kun mobilabonnement, sier Tvetenstrand til Nettavisen.

– Sammenlign tjenester og priser, og ikke betal mer enn du må for avtalene dine. Det virker kanskje ikke som de største beløpene, men over tid, eller om du får ned flere avtaler, blir det store summer du kunne brukt på andre regninger, eller noe mer morsomt.

Fri bruk (100 GB+)

Nettavisen har benyttet den eneste helt åpne Nkom-godkjente sammenligningstjenesten for mobilabonnementer fra Tek til å finne de billigste abonnementene i fire brukskategorier, samt det billigste alternativet fra de to store mobilgigantene Telia og Telenor.

  • Chili Fri Data Standard – 349/mnd (Telia) *20 Mbit hastighet
  • PlussMobil Fri Data Basis – 379/mnd (Telenor) *15 Mbit hastighet
  • HappyBytes FriData+ – 398/mnd (Telenor) *Fri fart
  • Billigste gigant: Telia X Normal, 499/mnd *20 Mbit hastighet (10 prosent rabatt ved et års binding)

De aller fleste abonnementene som markedsføres som «fri data», har gjerne begrensninger på andre måter for å begrense overbruk. Det vanligste er at hastigheten begrenses til rundt 3 Mbit når man har passer 100 GB i løpet av en måned.

I tillegg har er det ganske vanlig at man må betale ekstra for å få de høyeste nedlastingshastighetene.

Mye (30 GB)

  • Happybytes 1 om dagen – 248/mnd (Telenor) *Begrensning på 1 GB per dag
  • Happybytes 30 GB – 298/mnd (Telenor)
  • Chili 30 GB – 299/mnd (Telia)
  • Billigste gigant: Telia X Normal – 499/mnd *Fri bruk ** 10 prosent rabatt ved et års binding

Ved å begrense seg til 30 GB, er det mulig å spare 50–100 kroner per måned. Det billigste abonnementet er i prissammenligningen Happybytes ganske unike abonnement «1 om dagen», som betyr du får en datamengde per dag, ikke for en hel måned. Ved ujevn bruk er det en ulempe.

Men Happybytes har likevel det billigste normale 30 GB-abonnementet.

PS! Både Telenor og Telia sender kundene over til fri bruk-abonnement over hhv. 15 og 20 GB i måneden.

Middels (15 GB)

  • Happybytes 1 om dagen – 248/mnd (Telenor) *Begrensning på 1 GB per dag
  • Chili 15 GB – 249/mnd (Telia)
  • NiceMobil 15 GB – 250/mnd (Ice)
  • Billigste gigant: Telia 15 GB – 429/mnd (10 prosent rabatt ved et års binding)

Igjen er det Happybytes' spesialabonnement som kommer billigst ut, med teoretisk dobbelt så mye data som nummer to på listen. Prisforskjellen til vanlige månedsabonnement med «Data Rollover» er derimot neglisjerbar.

Mini (1 GB)

  • NiceMobil 1 GB – 95/mnd (Ice)
  • Fjordkraft 1 GB – 119/mnd (Telenor)
  • PlussMobil 1 GB – 119/mnd (Telenor)
  • Billigste gigant: Telia 3 GB – 269/mnd (10 prosent rabatt ved et års binding)

Hvis du bare helt unntaksvis har behov for å bruke mobildata, er prisen for det billigste abonnementet hos Telia og Telenor nesten tre ganger høyere enn hos billigste aktør.

Enorme prisforskjeller for ekstra data

Når du skal velge mobilabonnement er det viktig å kjøpe et abonnement som har tilstrekkelig med inkludert datamengde, siden prisen for å overstige den månedlige mengden i mange tilfeller er svært høy.

Det er store prisforskjeller mellom abonnementer med tilsynelatende lik pris.

Telenor opererer for eksempel med tre forskjellige prislister for datapakker avhengig av hvilket abonnement du har. Happybytes tar 19 kroner per GB. Chili selger datapakker på 1, 3 og 5 GB, hvor billigste alternativ er 98 kroner.

Forbrukerrådet: Unngå abonnement som inkluderer telefon

Mange velger å kjøpe en mobiltelefon til subsidiert pris, mot å binde seg til et mobilabonnement. Det er Forbrukerrådet sterkt kritisk til:

– En slik avtale lønner seg sjelden. Prisen totalt blir høyere enn om du hadde kjøpt mobilen til full pris, og valgt et billigere abonnement, advarer Forbrukerrådet på sine nettsider.

– Hvis du har kjøpt en subsidiert mobiltelefon, har du som privatkunde vanligvis tolv måneders bindingstid på abonnementet. Etter dette står du fritt til å velge et billigere abonnement. Du bør tenke deg om hvis operatøren tilbyr deg «rabatt» på et par hundrelapper mot nye tolv måneder med bindingstid på abonnementet ditt.