Eldreomsorgen i Hamar kommune – Hvem av de politiske partiene kan si at dette er et satsningsområde ved høstens valg?

Dette innlegget har kun søkelys på den faglige oppfølgingen av pasienter og beboere på langtidsplass på sykehjem - ikke hjemmebaserte tjenester.

Jeg ønsker å si innledningsvis at det er mange godt kvalifiserte som jobber på sykehjem. Jeg velger å ikke gå i detalj rund de graverende episodene jeg og andre pårørende har dokumentasjon på. Jeg undrer meg over kommunens organisering av sykehjemmet og hvordan eldre lever sine liv på langtidsplassene.

Jeg blir lei meg når jeg fra folkevalgte får høre at det er rykter om krevende pårørende på sykehjemmet min far var pasient. 

Jeg har en far som har hatt langtidsplass ved et sykehjem i Hamar, han ble 90 år gammel. Han var ikke beboer, men en alvorlig syk pasient.

Jeg har snart to år med erfaringsbasert kunnskap i hvordan min far har blitt møtt og ivaretatt faglig på sykehjemmet. I noen perioder ble han godt ivaretatt som pasient – men erfaringene mine tilsier at det for ofte var alvorlig svikt i rutiner og faglig oppfølging.

Jeg som skriver dette er ei dame på 58 år, har tre barn, utdannet sosionom, videreutdanning i systemisk grunnlagsforståelse og familieteori, videreutdanning i psykisk helse, veiledningskompetanse. Jobbet med mennesker i ulike tjenester i mange år.

Har god erfaring med det å møte mennesker, observasjon og endringsarbeid.

Jeg er min fars talerør! Jeg kjenner min far best! – Jeg ønsker at han og andre pasienter/ beboere får en god faglig oppfølging - hver dag!

Jeg ønsker at ansatte har bedre tid til observasjoner og aktivisering – men, jeg har observert ansatte som ikke har god nok tid til faglig oppfølging av syke pasienter.

Det har i flere tilfeller resultert i graverende feil – avvik er blitt sendt og registret – avvik er blitt lukket – uten merkverdige endinger! Er jeg som pårørende for kravstor?

Det har de siste årene skjedd store endring av brukergruppen som har langtidsplass på sykehjem. I dag er det mange alvorlig syke som trenger helhetlig pleie og omsorg.

For noen år siden var denne brukergruppen mer aktiv og klarte lette daglige rutiner selv. Min mening er at de som styrer og tar beslutninger i kommunen ikke har god nok innsikt og forståelse i utfordringene som avdelingene for langtidsplasser står i. Hvorfor skjer det ikke endringer?

Jeg er en av flere pårørende som har opplevd perioder med alvorlig svikt i oppfølgingen av våre kjære. Pårørende har sendt flere bekymringer til ledelsen på sykehjemmet, pårørende har hatt møter med ledelsen i Hamar kommune, tjenester for pleie- og omsorg, pårørende har sendt bekymring til statsforvalteren ved Helse, omsorg og sosialtjenester i Innlandet – pårørende har også deltatt på møte med representanter fra statsforvalterens kontor.

Avvikene som ble meldt har blitt lukket med beskjed om at Hamar kommune har satt inn tiltak.

Allikevel opplevde jeg og andre pårørende i perioder alvorlig svikt i ivaretagelsen av min far og andre pasienter ved sykehjemmet. Er jeg som pårørende for kravstor?

Det har vært flere avdelingsledere som har kommet og godt i den perioden min far har vært pasient på sykehjemmet.

Hvorfor er det så ofte utskiftninger av avdelingsledere?

Jeg har hatt flere møter med ledelsen ved avdelingen hvor jeg har ytret min bekymring rundt fagligheten ved avdelingen da det er for få kvalifiserte og nok ansatte på vakt.

I begynnelsen av juni ba jeg om et møte med avdelingsleder hvor tema var bemanning i sommer. Jeg fortalte om min bekymring rundt den faglige oppfølgingen av min far når jeg som pårørende skulle ha ferie.

Jeg var bekymret for sommeren – vil min far få god nok oppfølging i denne perioden? Er det sykepleiere til stede til enhver tid? Er det helsefagarbeidere til stede? Hvor mange assistenter er på jobb samtidig? Jeg har opplevde, for ikke lenge siden, at det kun var assistenter på jobb – jeg spurte etter en sykepleier, men det var ingen til stede. Er jeg som pårørende for kravstor?

Denne pasientgruppen trenger å bli møtt av fagpersoner som har god innsikt og forståelse i sykdomsforløpet.

Jeg tenker her på gode tiltaksplaner hvor pasientenes behov kommer tydelig frem, flere ansatte som kan observere sykdomsforløpet, kan mye om ernæring, medikamentbehandling, stimuli, hygiene og trivsel.

Jeg har møtt ansatte som er gode på akkurat disse punktene. Men realiteten i dag er at det er for stor gruppe med ufaglærte og for få utdannet som skal ivareta syke pasienter.

Jeg har møtt ansatte med kun tre vakter opplæring før de går inn i pleie og stell av syke pasienter, jeg har møtt kun ufaglærte på jobb - kun en helsefagarbeider som bakvakt ved noen få anledninger. Jeg har møtt unge ufaglærte gråtende – jeg har møtt utdannet helsepersonell gråtende!

Hvorfor er det slik? Jo – de strekker ikke til! Det er for få ansatte på jobb til å ivareta denne pasientgruppen. Spesielt er dette godt synlig på kveldsvakter, helger og i ferietider! Er jeg som pårørende for kravstor?

Jeg ser på meg selv som en svært aktiv pårørende som jobbet for at min far skulle få en god alderdom og livsmestring som mulig.

Jeg blir lei meg når jeg fra folkevalgte får høre at det er rykter om krevende pårørende på sykehjemmet min far var pasient.

Ja, det er en datter som ønsker at sin far skal få pleie og stell ut fra sitt behov – daglig! Pårørende har massiv dokumentasjon på alvorlige avvik – det er erfaringsbasert kunnskap og opplevelser. Hvem andre enn pårørende kan snakke pasientenes sak?

Mine tanker er at dette er et ledelsesansvar på ulike nivåer – politikernes innsikt og forståelse av eldreomsorgen for langtidsplasser, ledelsen for pleie- og omsorg samt ledelsen ved sykehjemmet. Hvorfor skjer det ikke gode nok endringer?

Pårørende får til stadighet høre at det har og skal blir ansatt flere sykepleiere og helsefagarbeidere. Det har også jeg hørt over en lang periode nå. Flere ansatte har kommet til – men det er til tider fortsatt urovekkende oppfølging av de gamle.

Jeg har opplevd at ansatte på sykehjemmet melder avvik når det skjer uheldige episoder – det er en trygghet for pasientene og pårørende at avvik registreres.

Jeg har i perioden min far var beboer snakket med flere ansatte som er bekymret for den faglige driften av sykehjemmet. Uroen går på om de får gjennomført de oppgavene de er pålagt å gjøre til pasientens beste. Er jeg som pårørende for kravstor?

Statsforvalteren, som er et uavhengig organ, skal følge opp vedtak, mål og retningslinjer fra Stortinget og regjering.

Statsforvalteren skal samordne statlige virksomheter og arbeidet mot kommunene. Pårørende fra sykehjemmet sendte i 2022 en bekymringsmelding til Statsforvalteren om uverdige forhold rettet mot ivaretagelse av noen beboere.

Pårørende fikk svar om at avvikene var lukket da Hamar kommune hadde satt inn tiltak for å bedre situasjonen på sykehjemmet.

Endringene har ikke vært gode nok da det fortsatt skjer uheldige episoder på grunn av for lite utdannet personell og får få hender på jobb. Jeg undrer meg over samarbeidet mellom representanter fra Statsforvalterens kontor og representanter fra ledelsen i Hamar kommune.

Hvor tett er samarbeidet? Blir det et uavhengig organ når de ulike partene samarbeider i flere saker? Jeg undrer meg!

Hvordan gjøre det attraktivt å jobbe med eldre på sykehjem? Sykepleierne skal få jobbe med sin fagkunnskap, helsefagarbeidere eller annet utdannet personell med sine faglige oppgaver. I tillegg må det på plass en organisering som fungerer.

Hvem har egentlig ansvaret for eldreomsorgen og sykehjem? Det har jeg undret meg over lenge nå. Lønnsnivået er for mange også av stor betydning når en velger utdanning og fremtidig yrke. En mulighet er å øke lønna til helsepersonell slik at det blir mer attraktivt å bli sykepleier eller helsefagarbeider som ønsker å jobbe innen eldreomsorgen.

Det vi veit om dagens eldreomsorg er at det vil bli flere pleietrengende eldre i årene som kommer. De eldre som ikke klarer å bo hjemme med hjemmebaserte tjenester kan søke plass på sykehjem og langtidsplass. Dett er pasienter som trenger faglig oppfølging av lege, sykepleiere, helsefagarbeidere samt annen personell. Dette i samarbeid med pårørende.

Det er valg til høsten – hvem av de politiske partiene i Hamar kommune er villig til å tenke nytt rundt sykehjem og langtidsplassene? Politikerne, ledelsen på ulike nivåer må nå endre kurs før det skjer flere alvorlige ulykker.

Er det slik syke og gamle skal bli behandlet på målstreken?

Godt valg!