(Nettavisen): I et Viaplay-intervju som ble publisert fredag, hamret Norges beste ishockeyspiller Mats Zuccarello løs mot norsk idrett, og kalte Norge for et «møkkaland».

– Folk lærer seg oppturer og nedturer, som man tar med videre i livet. Arbeidslivet. Man lærer å samarbeide. Vennskap for livet og hele den pakka. At folk ikke har skjønt det hjemme i Norge, i alle fall de som styrer, det er helt … Det er et møkkaland, rett og slett på idretts … Ja, vi er gode i mange idretter, men det er ikke bra nok tilrettelagt for barn og unge rundt om i landet, sa Norges beste ishockeyspiller i intervjuet.

– Forbannet på politikerne

Zuccarello får støtte fra tidligere hockeyspiller, nå TV-personlighet, Erik Follestad.

– Jeg stiller meg bak uttalelsene hans om at Norge er et «møkkaland» på den biten her, sier Erik Follestad til Nettavisen.

Follestad tilbrakte karrieren sin i Frisk-Asker og Vålerenga Hockey. Etter at han la skøytene på hyllen har han vært å se i flere TV-program, som 71 grader nord kjendis og Spårtsklubben. Neste år kan man se han som «Sinnasnekkeren»

– Han bruker masse tid og penger på å hjelpe de som faller utenfor. Forskjellene blir bare større og større i dette landet, og folk har ikke råd til å drive med idrett. Da går han inn for å gjøre en forskjell der. Jeg tror han skulle ønske han fikk litt drahjelp fra det offentlige der, sier VGTV-profilen.

NHL-proffen startet Zuccarello-stiftelsen som jobber med at barn og unge skal kunne drive med idrett uavhengig av økonomisk situasjon.

– Mats liker ikke å stikke hodet fram for å lage overskrifter. Når han først sier noe, er det stort sett når han er forbannet på politikerne som han synes gjør en for dårlig jobb rundt dette.

– Han ramser opp en del viktige ting man lærer og utvikler innenfor idretten. Utenforskap og folkehelse. Det er mye læring i å drive med idrett og kultur. Mange havner på skråplanet som hadde hatt godt av noen faste rutiner i oppveksten. Det er litt underspilt, mener Follestad.

Kritisk til Abid Raja

Erik Follestad jobbet for TV Norge under OL i Tokyo i 2021.

– Jeg fikk erfare i Tokyo at de som er ansvarlig for kultur og idrett er veldig glad i å sole seg i glansen av prestasjonene til idrettsstjernene, men ikke like villig til å kjempe saken på hjemmebane.

– Den gangen var det Abid Raja. Han var først nede for å gratulere og ta bilder med sandvolleyball-gutta, før familien og alt. Når han da kom hjem så glemmer han helt bort hvorfor de har blitt så gode. Det er selvfølgelig irriterende å se.

– Dette er riktignok bedre nå, tror jeg. Man er hvert fall ikke like opptatt av å ta bilder med stjernene.

Abid Raja kjenner seg ikke igjen i kritikken.

– Som daværende kultur- og likestillingsminister jobbet jeg dag og natt til det beste for alle jeg hadde ansvaret for som statsråd, også idretten. Jeg hadde nærmest daglig kontakt med idrettspresidenten, og også løpende kontakt med presidentene for de ulike særforbundene, svarer han til Nettavisen.

– Hun kunne ikke brydd seg mindre

Follestad synes ministerposten er for stor, og skulle ønske Norge hadde en egen idrettsminister

– Det er jo kultur, likestilling og idrettsminister, og det sier jo litt, sier den tidligere ishockeyspilleren.

– Idrett, kultur og likestilling bør ikke ha samme minister. Nå fikk hun fyken hun forrige (Anette Trettebergstuen journ.anm.), som bare brydde seg om kultur og likestilling. Hun kunne ikke brydd seg mindre om idrett, og da er det dumt å ha ministerposten på idrett.

Anette Trettebergstuen er ikke imponert over utsagnet til Erik Follestad.

– Nå er jo Follestad kjent for å både være svær i kjeften og å bomme på mål så jeg har nok opplevd mer treffsikker kritikk enn dette. Follestad har tydeligvis lite kunnskap om hva som interesserer meg personlig, men det er egentlig ikke så farlig, skriver hun til Nettavisen og fortsetter:

– Det som betyr noe er resultatene. Fra dag en satte vi at alle skal få delta i idretten, uavhengig av bakgrunn, på topp av prioriteringslista. Derfor ble idrettens krav nummer en, full momskompensasjon, innfridd fra første budsjett. Deretter ble arbeidet med idrettens krav nummer to, flere og bedre anlegg, igangsatt umiddelbart, forklarer den tidligere ministeren.

Glemmer breddeidretten

Follestad skulle likevel ønske politikerne la mer ressurser i barne- og ungdomsidretten og at de skulle se gevinsten det gir.

– Det handler selvfølgelig om ressurser og midler, men det jeg forstår fra Mats, og det mange andre av oss kjenner på, er at man ikke ser verdien av å ha flest mulig barn og unge i idretten så lenge som mulig.

Han synes ikke politikerne kan ta noe som helst ære for store, norske idrettsprestasjoner.

– Tilliten til de som styrer landet har aldri vært dårligere, og det hjelper de godt til med selv. Vi kaller oss for verdens beste idrettsnasjon, men det er på tross av de mulighetene som blir gitt. Hvert fall i mange idretter, sier han og fortsetter:

– Vi er veldig god på å være stolte, hylle og ta ære for de få idrettsstjernene våre som gjør det bra. Men vi er fryktelig dårlig på å se det som egentlig er viktig, som handler om barne- og ungdomsidretten, og hvilken verdi det har, sier han avslutningsvis.